Tesla’s het meest beboet, Daihatsu het minst

© iStock

Tesla-rijders krijgen opvallend vaak snelheidsbekeuringen. In Nederland rijden ongeveer 9000 auto’s van dat merk rond en driekwart kreeg vorig jaar minstens één boete voor te hard rijden.

ANP

Bijna de helft van alle Audi’s en BMW’s werd bekeurd. Ook Land Rovers en Volvo’s reden relatief vaak te hard.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn het de Porsche-bestuurders die, als ze tegen de lamp lopen, het hardst hebben gereden. Gemiddeld reden zij 9,3 kilometer per uur te hard.

Daihatsu’s rijden het keurigst. Een op de vijf auto’s van het Japanse merk werd vorig jaar geflitst. Bovendien hadden ze de laagste overschrijding: gemiddeld maar 7,4 kilometer per uur te hard. Ook mensen met een Daewoo en een Suzuki houden zich vaak aan de limieten.

9 miljoenNederland telde vorig jaar ruim 9 miljoen auto’s. Een op de drie werd bekeurd voor de snelheid, zo’n 2,9 miljoen auto’s, en in totaal ging het om 5,8 miljoen boetes. Jongeren worden vaker bekeurd dan ouderen. Bijna vier op de tien 19-jarigen kregen een bon, tegen nog geen twee op de tien 80-plussers. Verder bleek dat bedrijfswagens relatief vaker een bekeuring krijgen dan auto’s van particulieren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee