ProRail betaalt 18 miljoen voor ‘gratis’ grond

© AD/Reyer Boxem

Honderden kleine stukken grond langs het spoor zijn door ProRail voor ruim 18 miljoen euro aangekocht, terwijl de percelen eerder voor niets door eigenaar NS Vastgoed aan de spoorbeheerder waren aangeboden.

AD

Een Rotterdamse vastgoedondernemer nam de grond wél gratis over en verkocht de grondstukken uiteindelijk met flinke winst aan ProRail.

Negatief NS Vastgoed bood de lapjes grond tot tweemaal toe aan bij ProRail, maar het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat adviseerde daarover negatief. Vervolgens kreeg de vastgoedondernemer de grond in handen met 8 miljoen euro toe van de NS, met de plicht tot onderhoud.

Later bleek ProRail de percelen wel nodig te hebben, onder meer voor de bouw van spoorbruggen, overgangen of hekken tegen zelfmoord. Na juridische procedures besloot de spoorbeheerder het vastgoed in 2017 alsnog aan te kopen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal