ProRail betaalt 18 miljoen voor ‘gratis’ grond

Print
ProRail betaalt 18 miljoen voor ‘gratis’ grond

Afbeelding: AD/Reyer Boxem

Honderden kleine stukken grond langs het spoor zijn door ProRail voor ruim 18 miljoen euro aangekocht, terwijl de percelen eerder voor niets door eigenaar NS Vastgoed aan de spoorbeheerder waren aangeboden.

Een Rotterdamse vastgoedondernemer nam de grond wél gratis over en verkocht de grondstukken uiteindelijk met flinke winst aan ProRail.

Negatief
NS Vastgoed bood de lapjes grond tot tweemaal toe aan bij ProRail, maar het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat adviseerde daarover negatief. Vervolgens kreeg de vastgoedondernemer de grond in handen met 8 miljoen euro toe van de NS, met de plicht tot onderhoud.

Later bleek ProRail de percelen wel nodig te hebben, onder meer voor de bouw van spoorbruggen, overgangen of hekken tegen zelfmoord. Na juridische procedures besloot de spoorbeheerder het vastgoed in 2017 alsnog aan te kopen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →