Marijke Helwegen laat ‘ontplofte’ borstimplantaten verwijderen

Print
Marijke Helwegen laat ‘ontplofte’ borstimplantaten verwijderen

Afbeelding: ANP

Marijke Helwegen (69), boegbeeld van de plastische chirurgie in Nederland, heeft deze week in het ziekenhuis twee lekkende borstimplantaten laten verwijderden.

Volgens de Geleense heeft de fabrikant van de protheses vijftien jaar geleden een te rooskleurig beeld geschetst over de houdbaarheid.

Helwegen moest een spoedoperatie ondergaan om de implantaten te laten weghalen. Nóóit wil ik weer siliconen in mijn lijf”, vertelt ze aan De Telegraaf. Sinds de noodzakelijke ingreep gaat ze door het leven met een in haar ogen bescheiden cup AA. Ze kreeg de gewraakte siliconenprotheses in 2003 ter vervanging van een eerdere, eerste set die in 1996 werd aangebracht.

Grotere voorgevel
Helwegen wilde in dat jaar hoe dan ook een grotere voorgevel. ,,Ik ben fragiel van postuur. Van nature ben ik zo plat als een scholletje.’ Ze liet ze zeven jaar later vervangen, omdat de protheses bleken ingekapseld door celweefsel. ,,Ze voelden niet meer prettig aan.” Vervolgens ging Helwegen - toen 52 jaar - opnieuw onder het mes. Op dat moment werden de nieuwe, deze week verwijderde, implantaten aangebracht. Afgelopen zomer kreeg ze ook daar last van. 

Vieze smurrie
Tijdens de recente ingreep bleek dat beide borstprotheses flink aan het lekken waren. ,,Het was één grote, vieze smurrie in mijn lijf. De rotzooi zat zelfs al in mijn borstholte. Mijn beide implantaten bleken zo lek als een mandje te zijn. Ze waren als het ware ’ontploft’. Ik was verbijsterd, want ik had helemaal niets in de gaten gehad’, aldus Helwegen die vrouwen met borstimplantaten adviseert zich elke twee jaar te laten controleren.

Boos op de fabrikant is ze niet. ,,Dit waren protheses van vijftien jaar geleden. Vandaag de dag zijn ze verder doorontwikkeld.” 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen