Gennep omarmt 42 culturen met expositie en Jaar van de Ontmoeting 2019

Print
Gennep omarmt 42 culturen met expositie en Jaar van de Ontmoeting 2019

Andries Knevel en Anke Sonnemans bezig met de expo. Afbeelding: Ed van Alem

Gennep -

Van de iets meer dan 17.000 inwoners van de gemeente Gennep zijn er zo’n duizend niet in Nederland geboren. Duizend!

Ze komen uit Afghanistan, Eritrea, Indonesië, Iran, Marokko, Nigeria, Somalië, Syrië en Tanzania. In totaal uit ruim veertig landen en van alle continenten.

Mensen uit zo veel verschillende landen zorgen in de Limburgse gemeente voor een grote culturele verscheidenheid. Juist die mix van culturen is het thema van de expositie Ontmoeting in Museum het Petershuis in Gennep. Deze zaterdag opent de tentoonstelling officieel.

Aanwezig
Daarbij zijn ook diverse nieuwkomers aanwezig. Anke Sonnemans van Stichting Vluchtelingenzorg legde de contacten voor het museum met een groep in het buitenland geboren Gennepenaren. Sonnemans brengt voormalige vluchtelingen ook bij elkaar. Sonnemans: ,,Deze week zijn we bijvoorbeeld in dorpshuis ‘t Hökske bezig geweest met kerststukjes maken.’’ Vluchtelingenzorg Gennep verzorgt allerlei activiteiten voor vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Met speciale vrouwen- en mannengroepen worden mensen uit hun isolement gehaald, leren ze beter Nederlands spreken en bijvoorbeeld fietsen.

Sportief
Museum-directeur Andries Knevel van het Petershuis is ook de voorzitter van stichting Evenementen Gennep. Met steun van de gemeente zet die organisatie het jaar van de ontmoeting op. Al maanden is een werkgroep bezig om activiteiten te organiseren. Zoals lezingen, concerten, culturele en sportieve ontmoetingen. Door het jaar heen wil het Jaar van de Ontmoeting autochtone Gennepenaren en migranten met elkaar in contact brengen. De kennismaking kan wederzijds begrip opleveren. Sonnemans: ,,En dat is in deze tijd extra belangrijk om goed samen te kunnen leven.’’

Panelen
Op grote panelen vertellen de nieuwe Gennepenaren hun verhaal. Knevel: ,,En wij hebben met hulp van andere musea in Nederland objecten uit hun landen van herkomst bij elkaar gebracht. Met voorwerpen, foto’s en filmbeelden krijgt de bezoeker van de expositie een indruk van de verschillende landen.’’

De expositie Ontmoeting opent deze zaterdag (15 december) en is tot en met zondag 3 februari 2019 gratis te bezichtigen in Museum het Petershuis in Gennep.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →