Bevo 50 jaar: 'Wie een handbalwedstrijd bezoekt, laat de sport niet meer los'

Een gedeelte van de Bevo-vrijwilligers Pier Peeters, Jan, Lei van Crooy, Jac Hendrickx, Jan Leijsten, Wiel Reijnen en Piet Houben, terwijl op de achtergrond de nieuwe handbalvloer wordt gelegd.

Een gedeelte van de Bevo-vrijwilligers Pier Peeters, Jan, Lei van Crooy, Jac Hendrickx, Jan Leijsten, Wiel Reijnen en Piet Houben, terwijl op de achtergrond de nieuwe handbalvloer wordt gelegd. © Vera Feltges

Handbalclub Bevo HC bestaat 50 jaar. Naast de fusie, vele prestaties en toetreding tot het Eredivisie handbal een volgende mijlpaal in de clubhistorie. Maar wel eentje die niet bereikt had kunnen worden als er niet zoveel mensen de club een warm hart toedragen.

Vera Feltges

Mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers draait Bevo HC ook achter de schermen op volle toeren. Tijd om die stille krachten eens naar voren te halen.Een willekeurige ochtend bij handbalwalhalla De Heuf: bedrijvigheid alom. Er wordt geklust aan de entree, gepoetst in de kantine, geboend in de linker hal terwijl de hoofdhal wordt voorzien van een splinternieuwe vloer. Het duurt dan ook eventjes voor alle vrijwilligers, die uit alle hoeken en gaten lijken te komen, zich verzameld hebben voor een kort gesprek. Wiel Reijnen merkt daarbij op: “Dit zijn ze nog niet allemaal hoor.”VerhuizingHij is zelf sinds 2004 actief vrijwilliger bij Bevo HC. “Dat was in de tijd dat de handbalvereniging verhuisde van sporthal Piushof naar een eigen accommodatie: De Heuf. “Ik raakte betrokken bij de verbouwing en was elke dag aanwezig. En nog steeds.” Het gebouw kent hij op zijn duimpje, evenals de 50-jarige historie van de club.Hij is daarom gebombardeerd tot archivaris. “Ik heb tijdens de verhuizing het ‘archief’ meegenomen. Dat bestond letterlijk uit een pak los papier en een schriftje met sigarenkistje voor de financiën. Dit heb ik allemaal geordend. Bij het 40-jarig bestaan heb ik de tijdlijn van de vereniging over die 40 jaar gepresenteerd. En vanaf toen natuurlijk bijgehouden.”

Na één keer verkochtWat alle vrijwilligers met elkaar gemeen hebben, is de band met de vereniging. “Wie een handbalwedstrijd komt kijken, is na één keer verkocht,” zo is de gezamenlijke conclusie van Jan Leijsten, Piet Houben, Pier Peeters, Jac Hendrickx en Lei van Crooy. Sommigen speelden zelf actief handbal, waren coach, trainer, bestuurslid, scheidsrechter, betrokken ouder, of na die ene keer dus besmet met het handbalvirus. Gemiddeld zijn ze twee ochtenden per week paraat. “Bij bijzondere projecten kunnen dit soms ook 3 tot 4 ochtenden zijn,” aldus Jan.Pensioen“We zijn bijna allemaal met pensioen, dus komen we hier hard werken en weinig verdienen,” lachen ze. “Het is ook een leuke groep om mee samen te werken,” vult Piet aan. “Iets wat leuk is, hou je lang vol. Dat zit hier wel snor.” Bevo HC is naast een prestatieclub ook een sociale club. “Je komt bij de (topsport)wedstrijden vaak dezelfde personen tegen. De echte supporters,” laat Wiel weten.“Dat merk je ook door de betrokkenheid van zowel leden, bestuur als ouders. Of het nu gaat om spelers uit het G-team, de recreanten, jeugd of het eredivisieteam, iedereen hoort bij die Bevo-familie,” vult Jan aan. “Wat ik wel bijzonder vind, is dat er zelfs families speciaal naar Panningen zijn verhuisd vanwege Bevo HC,” vertelt Jac.“Dan gaat het wel om toptalenten, maar toch. Het geeft aan dat mensen graag lid zijn van deze club.” “Bevo HC is met ruim 500 leden de grootste handbalvereniging van Limburg,” laten ze trots weten. “Misschien zelfs van Nederland.” Hoewel veel verenigingen kampen met een tekort aan vrijwilligers, geven de heren aan dat ze daar bij De Heuf geen last van hebben. “Maar nieuw bloed is altijd welkom. Vrijwilligers worden hier met open armen ontvangen. Er is namelijk altijd wel wat te doen. Zelf heb ik onlangs zo’n 700 tl-buizen vervangen om maar iets te noemen,” besluit Lei, waarna iedereen weer zijn weg vervolgt en de vrijwillige werkzaamheden oppakt.

JubileumjaarEen jubileum wordt natuurlijk gevierd. De start hiervoor werd gegeven tijdens de kick-off in september. Dit wordt op 19 januari vervolgd met de Alewiejo pubquiz, waar belangstellenden zich nog voor kunnen opgeven. Na de BENE-league wedstrijd in de avonduren volgt er nog een feestavond. Het 50-jarig jubileumjaar wordt op 4 mei afgesloten met een grootse reünie feestavond.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee