Landgraaf gaat woonwagenbroers opnieuw aanpakken

De broers Soering bij hun caravans op een voormalige bushalte aan de Europaweg-Noord in Landgraaf.

De broers Soering bij hun caravans op een voormalige bushalte aan de Europaweg-Noord in Landgraaf. © De Limburger

Nadat ze donderdag bij het gemeentehuis van Landgraaf werden weggesleept, staan de broers Soering nu met hun caravans op een voormalige bushalte op de grens van Kerkrade.

Marcel de Veen

De gemeente Landgraaf neemt op korte termijn weer ‘passende maatregelen’ tegen Piet en Willem Soering.

De woonwagenbewoners werden donderdag tijdens een politieactie in Landgraaf aangehouden nadat ze zich met kettingen hadden vastgeklonken aan hun caravans. Die stonden een week lang pal naast het gemeentehuis en werden op last van B en W afgesleept. De broers staan nu op een voormalige bushalteplaats aan de Europaweg-Zuid, op een steenworp afstand van de gemeentegrens van Kerkrade.Bekijk video: Politie sleept woonwagenbewoners in Landgraaf weg

Familiebanden

De Soerings blijven van mening dat ze recht hebben op een standplaats voor hun woonwagens in Landgraaf. Eerder probeerden ze hun doel te bereiken in het Brabantse Mill. Daar moesten ze op last van de gemeente na enkele maanden uiteindelijk weg. In Landgraaf (of elders in Parkstad) claimen ze een plek omdat ze familiebanden in de regio hebben.

Piet en Willem Soering gaan ervan uit dat ze op de Europaweg-Zuid mogen blijven staan in afwachting van een besluit over een standplaats. “De gemeente heeft onze caravans bewust naar deze plek afgesleept. Naar onze mening wordt daarmee gedoogd dat we hier staan.”

Bestuursdwang

Volgens burgemeester Raymond Vlecken is daar geen sprake van. “We hebben de broers al woensdagmiddag een zogenaamde last onder bestuursdwang opgelegd. Op grond daarvan hebben we donderdag hun caravans naar de bushalte gesleept, zodat ze de mogelijkheid hebben om die aan hun auto’s te koppelen en te vertrekken. Het gaat uitdrukkelijk niet om toegewezen plaatsen. De last onder bestuursdwang geldt nog steeds. We tolereren ook deze situatie niet en willen dat ze per direct weggaan. Gebeurt dat niet, dan moeten ze opnieuw rekening houden met passende maatregelen.”

Over wat die maatregel inhouden en wanneer ze geëffectueerd worden, wil de burgemeester zaterdagmiddag niets zeggen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee