De Krijger is terug, de Krijger is thuis in Venlo

Jocusvorst Roel Versleijen, inwoonster mevrouw Schreurs en burgemeester Antoin Scholten van Venlo zetten de confetti in werking waarmee de terugkeer van De Krijger wordt gevierd, © Lé Giesen

Na drie jaar afwezigheid keerde het beeld De Krijger zaterdag terug op Venlose bodem. Een kadootje van de jarige vastelaovendvereniging Jocus aan de stad.

Kitty Borghouts

Dit is de plaats, heej wil ik blieve.’ Als vlak na de officiële plichtplegingen rond de herplaatsing van het beeld De Krijger op de Kop van de Weerd in Venlo de stem van Funs van Grinsven uit de luidsprekers schalt, pinkt menigeen in het publiek een traantje weg. De Krijger is terug, de Krijger is thuis, zei burgemeester Antoin Scholten even daarvoor.

Scholten verwoordt wat menig Venlonaar voelt. Weinig kunstwerken zijn zo massaal omarmd als het werk van Rik van Rijswick: een tien meter hoge stalen interpretatie van Joris die strijdt tegen de draak. Twee jaar lang waakte De Krijger vanaf de Maasoever over de stad, op basis van een bruikleenovereenkomst.Drie jaar geleden haalde de kunstenaar het noodgedwongen uit Venlo weg, omdat de onderhandelingen over aankoop van het werk -dat destijds 135.000 euro moest opbrengen- op niets uitliepen. Een actiecomité probeerde het vertrek met een crowdfundingsactie tevergeefs te voorkomen. Met veel gevoel voor dramatiek vertrok het beeld, volgehangen met persoonlijke afscheidsbriefjes, in september 2015 per vaartuig naar Beesel, waar het tijdelijk mocht logeren.

Bedanken

Maar nu is de tien meter hoge Vreedzame Krijger, zoals het beeld eigenlijk heet, terug. Stadsvastelaovendvereniging Jocus, die dit jaar het 16x11-jarig jubileum viert, zag er een uitstekende kans in: met hulp van sponsors werd het beeld aangekocht, om het als jubileumkado aan de Venlonaren te schenken.„We willen het jubileum geen feest voor de happy few achter gesloten deuren laten zijn”, zegt Jocusvorst Roel Versleijen. „Het zijn de Venlonaren die het vastelaovesfeest al 176 jaar vorm en kleur geven. Zij hebben het feest gemaakt tot wat het nu is. Door dit beeld te schenken willen we de stad daarvoor bedanken.” Hoeveel Jocus voor het beeld heeft moeten betalen, wil Versleijen niet zeggen. „Daar gaat het ook niet om als je een kadootje geeft.”

De geste van Jocus wordt hogelijk gewaardeerd. De serenade van de Koninklijke Muziekvereniging Fanfare Venlo ter gelegenheid van het feestje brengt niet alleen burgemeester Scholten spontaan aan het dansen, ze trekt tevens veel belangstellenden naar de plek waar het beeld deze zaterdag door een groot Jocus-gezelschap wordt verwelkomd. „Heel goed dat Jocus op deze manier iets doet voor de stad”, prijst Fien Martens (73) die het tafereel vanaf een afstandje bekijkt. Dat ze achter een rood-wit lint moet blijven, deert haar niet. „Och”, zegt ze. „Dat maakt toch niks. Ik ben heel blij dat de Krijger nu terug is. Echt top van Jocus!”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal