Kersttentoonstelling Stevensweert in kader van 35 jarig bestaan

Het Jan van Steffeswertplein maakt deel uit van het Beschermd Dorpsgezicht Stevensweert.

Het Jan van Steffeswertplein maakt deel uit van het Beschermd Dorpsgezicht Stevensweert. © Museum Stevensweert-Ohe en Laak

Amici Insulae en museum Stevensweert-Ohé en Laak bestaan in 2018 beiden 35 jaar. Ter gelegenheid hiervan is een tijdelijke tentoonstelling in het museum ingericht.

Vera Feltges

Om in 1983 het nieuwe museum voor het Eiland in de Maas voldoende draagvlak te geven, werd besloten om de vereniging Amici Insulae op te richten. Deze vereniging van de Vrienden van het Eiland is in de loop der jaren gegroeid tot een ledenaantal van ruim 500. In de filmzaal van het museum wordt door middel van een tijdelijke tentoonstelling aandacht geschonken aan de verschillende onderdelen.Eén van de doelstellingen van Amici Insulae is om kleine monumenten op het Eiland in de Maas op te richten. Foto’s op groot formaat geven een overzicht van de bijzondere objecten, zoals bijvoorbeeld het monumentje bij de Protestante kerk, het vestingkanon bij de Wacht en het informatiebord bij het geboortehuis van Catherina Daemen. Een derde van de jaarlijks ontvangen contributie is door het bestuur niet alleen besteed aan noodzakelijk onderhoud van de collectie.Als er ruimte was, werden de gelden ook besteed aan de aanschaf van of aan de conservering en/of restauratie van bijzondere voorwerpen. Voorbeelden hiervan zijn een Vikingzwaard uit de 9e eeuw en de restauratie van acht ontwerptekeningen uit ca 1725, een opdracht van graaf Reinier Vincent von Hompesch in verband met geplande verbouwingen aan het kasteel Walburg. Foto’s en andere documenten van deze voorwerpen staan opgenomen in de tijdelijke tentoonstelling.De meeste objecten maken deel uit van de permanente expositie en zijn daar in de vitrines goed te herkennen via aparte bordjes. In een vitrine is een expositie van de boeken die in het verleden zijn uitgegeven over het Eiland in de Maas. Een beperkt aantal titels hiervan zijn nog te koop. Tenslotte wordt er ook aandacht besteed aan 25 jaar Beschermd Dorpsgezicht Stevensweert.

Openingstijden tentoonstelling

De tijdelijke tentoonstelling is nog te bezoeken op 23, 25, 26, 30 december en op 1 januari 2019. Telkens van 13.00 tot 16.00 uur (let op: openingsuren van het museum zijn blijvend gewijzigd). De entree (in combinatie met museum) bedraagt euro 3,-. Leden van Amici Insulae, houders van de Museumkaart en kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Streekmuseum Stevensweert-Ohé en Laak ligt aan het Jan van Steffeswertplein 1 in Stevensweert. www.museumstevensweert.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee