Kunstschilder Lou Thissen uit Landgraaf geeft zich bloot

Lou Thissen.

Lou Thissen. © Luc Lodder

Hommage. Dat is de titel van het boek waarin Lou Thissen uit Landgraaf een inkijkje geeft in zijn leven als kunstschilder.

Marcel de Veen

Wat is de link tussen schilder en beeldhouwer Michelangelo, componist Franz Schubert en metalband Rammstein?

Het zijn allemaal inspiratiebronnen voor Lou Thissen uit Landgraaf. De 68-jarige kunstschilder brengt in het deze maand verschenen boek Hommage een eerbetoon aan grote schilders en andere meesters uit Italië die hij bewondert. Caravaggio, Botticelli, Michelangelo en Tintoretto, die met name in de late renaissance en vroege barok actief waren in vooral Florence, zijn voorbeelden van kunstenaars die Thissen inspireren. Maar ook muziek, variërend van klassiek tot werk van de alternatieve rockgroep Smashing Pumpkins, drijft hem.

Zielenroerselen

Hij raakte er geen moment over uitgesproken tijdens wandelingen die hij regelmatig met vrienden en kennissen onderneemt. Die wierpen vaker de vraag op waarom hij zijn zielenroerselen niet toevertrouwt aan het papier. Uiteindelijk trok de bevriende Kerkraadse journalist Fred Sochacki de in Stein geboren kunstenaar over de streep.

Kijkboek

Hommage is een ‘kijkboek’ geworden waarin vooral werk van de afgelopen tien jaar van Thissen te zien is. Een en ander is gelardeerd met verhalen die een inkijk geven in zijn leven. Het zijn niet alleen wandelanekdotes die aan bod komen. Ook het leven van de student en docent, echtgenoot en (groot)vader Lou Thissen wordt geschetst door Sochacki, die zeven jaar geleden ook al het boek ‘Thuis in Limburg’ over de kunstschilder schreef.

Zondagmiddag, vanaf 14.30 uur, signeren Lou Thissen en Fred Sochacki Hommage in boekhandel De Leeskunst in Kerkrade. De opbrengst van het boek gaat naar de stichting evenementen Rotary Landgraaf.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee