Acht meter hoge haan van restmateriaal voor Jocus in Venlo

Rik van Rijswick gaat het kunstwerk De Haan maken.

Rik van Rijswick gaat het kunstwerk De Haan maken. © Lé Giesen

Acht meter hoog wordt ‘De Haan’, het kunstwerk dat kunstenaar Rik van Rijswick maakt voor jubilerend Jocus in Venlo. Het beeld moet op de 11e van de 11e volgend jaar klaar zijn.

Kitty Borghouts

Hoe De Haan eruit komt te zien? Er zijn wel al wat ideeën, zegt kunstenaar Van Rijswick, maar hij en zijn assistent Richard van Ruiten kunnen pas echt aan de slag als alle Venlose bedrijven zijn bezocht die materialen gaan aanleveren voor het kunstwerk.Diverse ondernemingen in de Venlose maakindustrie gaan restproducten leveren voor het beeld. Hout, metaal, glas, Van Rijswick gaat zoveel mogelijk verschillende materialen in zijn nieuwe beeld verwerken. „Het wordt een haan gemaakt van gerecycled materiaal”, zegt Jocusvorst Roel Versleijen. „Heel duurzaam dus. Een mooie gedachte toch?”

In april zullen er eerste schetsen zijn, verwacht Van Rijswick, waaraan opdrachtgever Jocus dan nog eerst goedkeuring moet geven. „Daarna kunnen we pas echt aan de slag. Onthulling van het beeld op 11 november lijkt ver weg, maar dat is toch best krap.”

Het beeld komt op de Keulsepoort, in het hart van het museumkwartier en is net als de zaterdag teruggeplaatste Krijger een kado van Jocus aan de stad. Versleijen: „Het moet de trots van de Venlose vastelaovend symboliseren. Een nieuw landmark aan een van de stadspoorten.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee