Nederlandse hockeyers na thriller naar WK-finale

Print
Nederlandse hockeyers na thriller naar WK-finale

Afbeelding: AD/Frank Uijlenbroek

Het WK hockey krijgt zondagmiddag een derby der lage landen als fraaie finale. Het Nederlands elftal versloeg in de halve eindstrijd regerend kampioen Australië na shoot-outs. Met België krijgt Oranje de derde zware tegenstander op rij.

Weer werden de hockeyers van Oranje tot het uiterste getest. Fysiek, en vooral mentaal. De halve finale leek al beslist, maar 26 tellen voor tijd zetten de Australiërs nog één keer aan. Glenn Schuurman wilde de bal vlak voor zijn eigen doel wegwerken, maar zag hem ongelukkige wijze achter de uitblinkende keeper Pirmin Blaak belanden. 2-2, en dus shoot-outs. Maar dit team lijkt nergens van in de war te raken. Na twaalf shoot-outs werd de finaleplek alsnog veiliggesteld. Morgen spelen Nederland en België de WK-finale.

Australië, de wereldkampioen van 2010 en 2014 had op dit WK nog niet verloren, en pas één goal tegen gekregen, maar had ook een minder zware route afgelegd op weg naar de halve eindstrijd. Nederland verloor een pouleduel van Duitsland, maar maakte in de spannende kwartfinale tegen gastland India (2-1) indruk.

De ‘Kookaburras’ leken het initiatief te nemen in het eerste kwart. Er werd snel gecombineerd en een paar leek een aardige kans in de maak, maar die kwam er niet. Al snel nam Oranje het heft in handen, duidelijk onder aanvoering van captain Billy Bakker. Na een door de Australische keeper gekeerde strafcorner, was het in de 9de minuut al raak. Jonas de Geus, opgekomen aan de rechterflank, pielde zich knap tussen twee tegenstanders door en schoof de bal vanaf de achterlijn naar Glenn Schuurman. Die benutte de kans: 1-0. Een paar minuten later was Mirco Pruyser dicht bij de 0-2, zijn tip-in op aangeven van Bakker knalde op de paal.

Eerste corner

In het tweede kwart kreeg Australië zijn eerste corner. Daar was het dit WK gevaarlijk mee, uit 8 van de 20 pogingen werd gescoord. Nu stond doelman Pirmin Blaak in de weg. Uit de corner viel, op gelukkige wijze, de 2-0. Seve van Ass soleerde door de cirkel, gaf voor en zag Tim Howard de bal in eigen doel werken. Australië moest wat doen en kreeg drie grote kansen, maar Blaak hield zijn doel met knappe reddingen schoon.

In het derde kwart kwam Oranje lange tijd niet in de problemen, en bleef het zelf aanvallen. Tot de laatste minuut. Een strafcornervariant van Australië leek te mislukken, maar de bal kwam bij Howard terecht, die met zijn forehand en Blaak verschalkte: 2-1.

Overleven

Het vierde kwart werd het overleven voor Oranje. Maar de ploeg viel niet uiteen. Blaak redde nog maar eens met zijn voet. Australië haalde de keeper eruit voor een extra veldspeler, kreeg nog een strafcorner, maar wéér was het Blaak die keerde. In de laatste 2 minuten zocht Nederland slim de hoeken van het veld op, maar 26 seconden werd het alsnog 2-2. Australië zette nog één keer aan, bracht de bal in de cirkel, en daar kreeg Schuurman hem niet goed weg.

Shoot-outs dus. Bondscoach Max Caldas kwam het veld op en gebaarde met zijn handen: rustig aan. Na vier shoot-outs stond het 2-2, beide ploegen misten er 2. De vijfde man voor Australië was Jake Whetton, hij scoorde. Thijs van Dam, WK-debutant, móest scoren voor Oranje, en deed dat met een knappe draai om zijn as. In de sudden death, met omgekeerde volgorde, benutte Hertzberger zijn shoot-out opnieuw. En kroonde Blaak zich tot absolute held, door de poging van Beale weg te tikken.

Klaar voor goud

Nederland krijgt de wereldtitel in Bhubaneswar niet cadeau, en zo hoort het ook. Na een zinderende kwartfinale tegen gastland India en een halve eindstrijd tegen de nummer 1 van de wereld wacht morgen met België de 3de gerenommeerde tegenstander in vier dagen. Oranje lijkt klaar om de eerste wereldtitel sinds 1998 te winnen. De ploeg staat als een huis, is in vorm en straalt uit dat het klaar is voor het goud. Maar hetzelfde valt te zeggen over de Zuiderburen. Daar heerst de gedachte: nu of nooit. De ‘Red Lions’ hebben een relatief oude ploeg, voor diverse spelers zal dit het laatste WK zijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →