Politie sluit driehonderd neppe webshops

De webwinkel van Neckermann. Oplichters proberen vaak zulke webshops na te maken in de hoop dat klanten bestellingen plaatsen en betalen.

De webwinkel van Neckermann. Oplichters proberen vaak zulke webshops na te maken in de hoop dat klanten bestellingen plaatsen en betalen. © ANP XTRA

De politie heeft dit jaar al 307 nepwebshops gesloten. Deze sites doen zich voor als grote webwinkels als Coolblue en Kijkshop. Het is de verwachting dat er de komende weken nog eens honderd volgen, stelt het Landelijk Meldpunt Internetoplichting.

AD

Dat meldt radioprogramma Radar zaterdagmiddag. De politie roept consumenten op alert te zijn op foute vertalingen, webshops waar alleen met bitcoins betaald kan worden en ongeloofwaardige prijzen waarvoor waar te koop wordt aangeboden.

Feestdagen

Vooral rond de feestdagen schieten nepwebwinkels als paddenstoelen uit de grond. ,,Sinds de laatste week van november zien we dat er allerlei websites ontstaan die zich voordoen als Coolblue, Kijkshop, KPN en Tele2. Ze gebruiken de domeinnaam van deze bedrijven en voegen daar dan -deals, -actie, -uitverkoop, -shop of -nederland aan toe”, aldus het meldpunt bij Radar.

Bij de politie zijn inmiddels 75 aangiften over dergelijke websites binnengekomen. Gedupeerden hebben daarbij tussen 500 en 600 euro schade.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee