Dit is het slechtste wachtwoord van 2018

Print
Dit is het slechtste wachtwoord van 2018

Afbeelding: iStock

Mensen blijven maar zwakke wachtwoorden gebruiken voor hun e-mailadressen en hun andere accounts. Dat concludeert beveiliger SplashData. Het bedrijf maakt elk jaar een overzicht van slechte wachtwoorden.

Op de ranglijst staan veel oude bekenden, maar ook een paar opvallende nieuwkomers. Een daarvan is Donald. ‘’Sorry, meneer de president, dit is geen fake nieuws. Uw naam gebruiken als wachtwoord is gevaarlijk’’, zegt de topman van SplashData, Morgan Slain.

De Bohemian Rhapsody onder de zwakke wachtwoorden, het password dat elk jaar de ranglijst aanvoert, is 123456. Die zes cijfers staan ook dit jaar bovenaan, net als vorig jaar en het jaar daarvoor. Het wachtwoord ‘password’ speelt de rol van Hotel California: het staat dit jaar tweede, zoals vrijwel elk jaar. Het wachtwoord 123456789 is gestegen van de zesde naar de derde plaats, 12345678 is gezakt van drie naar vier.

Nieuwkomers
En in de top van de lijst zijn meer opvallende nieuwkomers: 111111 komt binnen op zes, sunshine is nieuw op acht, princess debuteert op plek elf. Donald staat 23e. Ook 666666, 654321, !@#$%^&*, charlie, aa123456 en password1 zijn toegetreden tot de ranglijst.

Veel zwakke wachtwoorden zijn toetsen die naast elkaar staan op het toetsenbord, zoals zxcvbnm, 1q2w3e, zaq1zaq1, 1qaz2wsx en qwerty123.

Kraken
Hackers weten ook welke zwakke wachtwoorden veel gebruikt worden. Als ze een account willen kraken, laten ze speciale programma’s in razend tempo zulke wachtwoorden uitproberen, in de hoop dat ze binnenkomen. Als ze zo een wachtwoord hebben achterhaald, kunnen ze proberen of mensen dit ook op andere plekken hebben gebruikt.

SplashData raadt mensen aan om wachtzinnen (meerdere woorden achter elkaar) te gebruiken met minstens twaalf tekens, waarin niet alleen cijfers of letters voorkomen, maar ook andere tekens. Daarnaast zouden mensen voor elk account een ander wachtwoord moeten gebruiken. Een wachtwoordmanager kan ook helpen om onlogische, onvoorspelbare wachtwoorden te maken en te onthouden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →