Hanzewandeling door Roermond

Ontdek het veelzijdige handelskarakter van Roermond tijdens een stadswandeling met gids.

Ontdek het veelzijdige handelskarakter van Roermond tijdens een stadswandeling met gids. © ©2018 John Peters Fotografie -

In vroeger dagen had Roermond al handelsbetrekkingen met steden uit het Hanze-territorium. In het kader daarvan wordt op donderdag 3 januari een stadswandeling gehouden met als thema: Hanze in Roermond: wat, wanneer en waar. Start is om 13.30 uur bij Paradies.

Vera Feltges

„Roermond was als stad met vele gezichten dus ook Hanzestad. Dit blijkt uit een brief uit 1398 aan de stad Reval, het latere Tallinn in Estland, en dichterbij in 1360 de verdragen met Neuss en in 1361 met Xanten over vrijgeleiden voor Roermondse kooplieden. Vooral met Keulen is er in de geschiedenis vaak contact geweest, al was dat met wisselend profijt. Van ongeveer 1441 toen Roermond door Zutphen werd voorgedragen als Hanzelid, tot 1567 toen er nog afgevaardigden van de stad naar een vergadering in Wesel gingen, is Roermond zeker actief lid geweest van de Hanze. Daarna zijn er nog onder andere vermeldingen als lid in 1572 in Antwerpen, en in 1669 is er nog correspondentie met Lübeck. De handelsroutes liepen over land van oost naar west, van Keulen over Erkelenz (die stad was ook Gelders) , en van Neuss over Roermond en vandaar via Weert, Den Bosch naar Dordrecht, mogelijk ook Brugge. Ook was er over land een verbinding van Nijmegen over Venlo naar Roermond, en verder naar het zuiden naar Sittard en Keulen: de ‘koning Karelsweg’. Over water was de Roer niet geschikt, maar was de Weerd de voorhaven van de stad Roermond, want de Maas stroomde vlak bij Horn. Voor 1294 al werd de loop van de Roer dichter naar de stad verlegd (Nieuwe Roer) om meer profijt te hebben van die snelstromende rivier door er watermolens op te laten draaien. In 1342-1344 volgde de verlegging naar Roermond van de Maas. Daarna ging het crescendo met de handel! Immers: vervoer over water was veel goedkoper dan vervoer over land! Geen wonder dat Roermond al vroeg een St. Nicolaasgilde had, het gilde van de schippers en de huurvaarders, allen ook Cogelbroeders genoemd naar de typische hoed,” zo legt Peter van Cruchten, stadsgids Gilde Rondje Roermond, uit.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee