Nederlanders positiever over kweekvlees

© Harry Heuts

Nederlanders zijn de afgelopen vijf jaar positiever geworden over kweekvlees. Nu is 74 procent positief over de productie van kweekvlees; 5 jaar geleden was dat nog 63 procent.

Annelies Hendrikx

Dat blijkt uit onderzoek van het Maastrichtse bureau Flycatcher.

Ook is het aantal mensen toegenomen dat kweekvlees zou kopen als het in de supermarkt verkrijgbaar zou zijn. De bereidheid om er meer voor te betalen is eveneens gestegen.

Eerste

In 2013 presenteerde professor Mark Post van de Universiteit Maastricht de eerste kweekvleesburger. Daaraan voorafgaand ondervroeg Flycatcher ruim duizend Nederlanders en dat deed het bureau in oktober 2018 weer, op eigen initiatief. Opvallend, vindt Flycatcher, is dat Nederlanders nu bereid zijn ‘significant meer’ te betalen voor kweekvlees dan in 2013. Bijna een vijfde wil er 20 tot 50 procent meer voor neertellen. Vaker

Als smaak, structuur en voedingswaarde hetzelfde zijn als van traditioneel vlees, geeft 78 procent aan het vaker te willen kopen. De belangrijkste reden om kweekvlees te eten is het voorkomen van dierenleed. Een andere reden is het mede oplossen van het wereldvoedselprobleem. De belangrijkste reden voor mensen om geen kweekvlees te kopen is dat het genetisch gemodificeerd is.

Het woord kweekvlees bevalt Nederlanders niet zo, stelt Flycatcher. Ze denken daarbij aan ‘nep’, ‘vies’ en ‘vreemd’. Ruim de helft zou kweekvlees een andere naam willen geven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee