Wegpiraat in januari vrij door ‘fout in systeem’

Print
Wegpiraat in januari vrij door ‘fout in systeem’

De auto van K. werd klemgereden in Maastricht (2017). Afbeelding: De Limburger

Meerssen / Maastricht / Hoensbroek / Midden-Limburg / Zuid-Limburg -

De notoire wegpiraat Jan K. (35) uit Hoensbroek, nu woonachtig in Meerssen, komt medio januari vrij.

Dat zegt zijn raadsman Justin Luiten. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat hij door een systeemfout niet langer in voorlopige hechtenis zit, maar op dit moment eerder opgelegde celstraffen uitzit. Daarna komt hij vrij. Dat was niet de bedoeling van de rechtbank, die hem eerder dit jaar naar het Pieter Baan Centrum (PBC) stuurde. Daar is hij inmiddels geweest, maar advocaat Luiten wil niet zeggen wat dat onderzoek heeft opgeleverd.

K. heeft een strafblad van 29 pagina’s waar louter verkeersdelicten op prijken. Zijn rijbewijs is al lang geleden ingenomen, maar dat belet hem niet om steeds weer te gaan rijden. Nu moet hij zich nog verantwoorden voor een reeks delicten op 15 september 2017.

Hij negeerde toen een stopteken op de Emmaberg in Valkenburg en reed in tegengestelde richting de oprit van de A79 op en ramde een politieauto met daarin twee agenten. Die losten enkele schoten om hem tot stoppen te dwingen. Na een dollemansrit waarbij hij acht kilometer tegen het verkeer in over de vluchtstrook van de A79 reed, kon K. in de Maastrichtse wijk Nazareth klem worden gereden.

Het OM zegt dat de raadkamer van de rechtbank het voorarrest van K. had geschorst, zodat hij zijn nog openstaande straffen - ook wegens verkeersdelicten - kon uitzitten. Toen hij in september werd opgenomen in het PBC ging het voorarrest weer lopen, maar de wettelijke termijn verstreek tijdens die opname. „Dit heeft kunnen gebeuren omdat de gegevens van de voorlopige hechtenis niet op een juiste manier in het systeem zijn ingevoerd”, aldus een woordvoerster van het OM. Dit valt achteraf niet meer te repareren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →