Handbalvrouwen pakken EK-brons na zege op Roemenië

© EPA

De Nederlandse handbalvrouwen hebben bij het EK in Frankrijk beslag weten te leggen op het brons. In een goedgevulde arena in Parijs was vooral de eerste helft van grote klasse: 20-24.

Noud Bemelen/AD/Redactie

Nederland startte de wedstrijd flitsend en sloeg al in het eerste kwartier een gaatje. Na 20 minuten stond de teller voor de Roemeense vrouwen, die precies een week geleden ook al het onderspit moesten delven tegen Oranje, pas op 4. Dit was de verdienste van de Nederlandse defensie. Aan de andere kant bleef het goed scoren en mede door een gestopte 7-meter van de sterk keepende Tess Wester stond halverwege de comfortabele voorsprong van 15-8 op het bord.

In het begin van de tweede helft deed Roemenië iets terug. Nederland scoorde zelf, maar daarna schoten de Roemenen drie keer achter elkaar raak. Bondscoach Helle Thomsen vond het tijd voor een time-out. De preek van de Deense had meteen effect, want Angela Malestein zorgde ervoor dat de voorsprong weer zes treffers bedroeg.

Mede door een slordige fase van Nederland had Roemenië al na 18 minuten in de tweede helft even vaak gescoord als in de gehele eerste helft en Thomsen was er niet gerust op. En dat was terecht, want met nog 7 minuten te gaan was het verschil nog maar drie. Zou het dan toch nog spannend worden? Ja, maar in de slotfase trad de verdediging van Nederland nog een aantal keren goed op wat ervoor zorgde dat het brons niet meer in gevaar kwam.

Inger Smits uit Geleen werd zaterdag opgeroepen voor de wedstrijd om het brons en scoorde zondagmiddag eenmaal.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee