Rust teruggekeerd na roerige anti-migratiemars Brussel

© EPA

© EPA

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De rust in de Belgische hoofdstad Brussel is teruggekeerd nadat tijdens de Mars tegen Marrakesh rellen waren uitgebroken.

ANP

De manifestatie verliep aanvankelijk zonder incidenten, maar na de toespraken op Schumanplein werd de sfeer toch grimmig. Relschoppers gooiden met stenen en dranghekken en belaagden een tv-verslaggeefster.

Aanhoudingen

Nadat een ruit van een gebouw van de Europese Commissie was gesneuveld, reageerde de politie met traangas en de inzet van een waterkanon en dreef zo de betogers uiteen. Zeker negentig betogers zijn opgepakt.

Volgens de Belgische autoriteiten hadden rond het middaguur 5.500 mensen zich verzameld in centrum van hoofdstad om mee te doen aan de mars. Voor de tegendemonstratie kwamen duizend betogers opdagen. De politie begeleidde de optocht en had veel mensen op de been om zo nodig in te grijpen.

Nationalistisch

Gezien de opkomst sprak mede-organisator Dries Van Langenhove, oprichter van de extreemrechtse groepering Schild en Vrienden, al vroeg van een geslaagde actie tegen het migratiepact van de VN.

Vooraan liep ook Filip Dewinter mee, de voorman van Vlaams Belang. In de stoet was veel Vlaams nationalistisch vlagvertoon te zien en het geknal van vuurwerk te horen, evenals de leuzen ,,eigen volk eerst’’, ,,linkse ratten, rol uw matten’’ en ,,geen jihad in onze staat’’.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee