Kort geding om ‘slecht strooizout’ op wegen

Print
Kort geding om ‘slecht strooizout’ op wegen

Afbeelding: ANP

Het strooizout dat Rijkswaterstaat (RWS) op de wegen strooit tegen gladheid, werkt niet goed. Het zout van de huidige leverancier voldoet namelijk niet aan de eisen die het agentschap zelf heeft opgesteld.

Dat beweert handelsmaatschappij Eurosalt in Moerdijk na onderzoek van monsters in de voorraad. Het bedrijf heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat dan wel RWS om het contract met de leverancier open te breken.

Eurosalt spande eerder al twee kort gedingen aan tegen Rijkswaterstaat vanwege de kwaliteit van het zout. Vorig winterseizoen kwam het wegenzout van een Belgische leverancier en dat voldeed ook niet aan de eisen. De korrelverdeling klopte niet. RWS was er ook niet tevreden over en moest het zout laten bewerken om het te kunnen gebruiken.

Foute korrelstructuur

Dit winterseizoen mocht Eurosalt opnieuw niet aan RWS leveren. Het is volgens het handelsbedrijf niet eerlijk dat Rijkswaterstaat tornt aan zijn eigen kwaliteitsregels en kennelijk alleen naar de prijs kijkt. Volgens Eurosalt kan een foute korrelstructuur ertoe leiden dat het zout niet (goed) uit de strooier komt en dus niet op een juiste manier op de weg wordt verdeeld.

Rijkswaterstaat wil niet reageren voordat het geding dient bij de rechtbank in Den Haag woensdag.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →