De geschiedenis van Arcen zichtbaar gemaakt

Charles Holla (links) en Piet Cup zijn bezig met het digitaliseren van de omvangrijke collectie documenten.

Charles Holla (links) en Piet Cup zijn bezig met het digitaliseren van de omvangrijke collectie documenten. © Pieter Duijf

Lange tijd lag de historie van Arcen bijna spreekwoordelijk opgeborgen in de garage van Piet Cup, maar de geschiedenis van het oude vestingplaatsje aan de Maas wordt langzaamaan steeds meer zichtbaar. Want Stichting Heemkunde Arcen, waarvan Piet voorzitter is, heeft onderdak gevonden in MFA de Schans. Daar heeft men de beschikking gekregen over een ruimte waar ook de ‘open inloop’ is gevestigd.

Pieter Duijf

Piet Cup is blij en opgetogen met het toegewezen lokaal. „Lang zag het er naar uit dat we in het oude gemeentehuis terecht konden, maar waar we nu zitten, is ideaal. We zijn nu nog meer zichtbaar geworden voor de bevolking. Thuis heb ik nog een kleine veertig ordners met materiaal liggen. Die moeten nog deze kant uit komen.” Penningmeester Nelly Lommen heeft bij haar thuis nog de enorme collectie bidprentjes, waarvan er inmiddels bijna 6000 zijn gedigitaliseerd. Secretaris Charles Holla: „De mensen lopen nu gemakkelijk bij ons naar binnen om wat te vragen of om iets op te zoeken.”

Nieuw clubhonk

Veel informatie ligt echter nog bij de bestuursleden thuis, maar het is de bedoeling de hele verzameling samen te brengen in het nieuwe clubhonk. Archiefkasten en apparatuur konden aangeschaft worden mede dankzij een mooie bijdrage uit het stimuleringsfonds van Rabobank Venlo. De collectie omvat duizenden foto’s, ansichtkaarten, bidprentjes en ander documentatiemateriaal. Het digitaliseren en het toegankelijk maken is arbeidsintensief. Het liefst zou Piet Cup dag en nacht willen doorbrengen tussen het verleden van ‘zijn’ Arcen. „Maar we zijn gebonden aan de openingstijden van het gebouw.”

De Rin

Al bijna tien jaar brengt de stichting De Rin uit. De Rin is het twee keer per jaar verschijnende tijdschrift en wordt in Arcen huis aan huis bezorgd door 16 vrijwilligers. Het in full color uitgevoerde blad is gratis en vormt een soort bindende factor voor de dorpsgemeenschap. De Rin is vernoemd naar zijn voorloper na de oorlog, toen het een contactblad voor de Arcense Indiëgangers was. De Rin staat ook voor het open riool, dat vroeger door de straten van Arcen liep. Piet Cup: „Die straatgoot werd ’s zaterdags door de huisvrouwen schoongemaakt en werden er de laatste nieuwtjes met elkaar uitgewisseld. Vandaar de naam.” Charles Holla glimlachend: „Als iemand in de gaten heeft, dat hij al een paar straten verderop is bezorgd, worden we al gebeld.”

Aquarellen

Buiten de al genoemde documenten horen ook de ruim 300 door voormalig dorpsonderwijzer meester Theophil Frissen gemaakte aquarellen. Ze zijn online te bekijken. Charles Holla. „In elk huis in Arcen hangt wel een schilderij van hem. Wij hebben de originele exemplaren uit een nalatenschap in ons bezit gekregen. Er zitten prachtige dorpsgezichten tussen.”

Beleving geschiedenis

Bang dat het aantal onderwerpen om uit te pluizen opdroogt zijn beide heren niet. Piet Cup: „De beleving van de geschiedenis is echter voor iedere generatie anders. Geliefd bij de jongere generaties zijn de klassenfoto’s, maar ook de beschrijvingen van huizen worden graag gelezen. Wanneer zijn ze gebouwd en wie heeft erin gewoond.”

Het werk zit er voor de mensen van Stichting Heemkunde Arcen nog lang niet op. Zo is men nog bezig met een inventarisatie van veldnamen en ook het samenstellen van een lijst met Arcense bijnamen staan op het ‘to-do’-briefje. Tot de wensen horen eveneens archeologisch onderzoek in Barbara’s Weerd en naar de Romeinse villa bij de brouwerij. „Deze en andere vondsten zouden we dan kunnen tentoonstellen in een vitrinekast hier in MFA De Schans.” Is tenslotte de wensgedachte van Piet Cup. www.heemkundearcen.blogspot.com

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee