Minisymposium Philips van Horne over Malawi-projecten

Print
Minisymposium Philips van Horne over Malawi-projecten

Tineke takken en Tjeu Rietjens over hun werkervaringen in Malawi. Afbeelding: Philips van Horne SG

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Zo’n 70 belangstellenden woonden afgelopen zaterdagmiddag in Theater de Huiskamer het minisymposium bij over ‘Philips van Horne en de Derde Wereld & Malawi’. Het symposium vond plaats in het kader van het 50-jarig jubileum van de Philips van Horne.

Diverse oud-leerlingen die in het verleden onderwijsprojecten hebben aangevraagd, waren als gast aanwezig: Eric Vrijsen (Bolivia), Mart van de Mortel (Jemen), Rob Weekers en Hans Fuchs (Tanzania), Joost Leenders (Laos), Dominique de Hoog (Nepal) en Eline van de Kam (Kenia). Speciale gast was pater Jos Kuppens, directeur van het Centre for Social Concern in Malawi. Hij ging in een vraaggesprek kort in op het werk van zijn centrum voor de allerarmsten.

Thérèse Huijbregts en Jan Leenders hielden een presentatie over kleinschalige projecten in Malawi en gaven informatie over het jubileumproject van de Philips van Horne: de Chipalaschool in de krottenwijk Mgona.

Bart Verspagen (hoogleraar Internationale economie in Maastricht) ging kritisch in op het thema ‘Armoede en de effecten van ontwikkelingshulp: hoe meten we dat?’.

Tjeu Rietjens (huisarts) en Tineke Takken (echtgenoot van huisarts Jan Takken, Stramproy) spraken over hun ervaringen tijdens hun werkzaamheden in het zuiden van Malawi.

In de presentatie van Mirjam Vossen (communicatiedeskundige; journalist) stond de rol van de media centraal: ‘Welk verhaal over armoede ín ontwikkelingslanden (in Malawi) wordt door de media verteld…’

Het symposium werd afgesloten met een vragenronde en een discussie tussen de vijf sprekers.