‘Vaasje van Rutte’ belachelijk gemaakt op sociale media

Print
‘Vaasje van Rutte’ belachelijk gemaakt op sociale media

Afbeelding: ANP

De paginagrote krantenadvertentie van VVD-leider Mark Rutte van maandagmorgen maakt veel negatieve reacties los op sociale media. Vooral zijn opmerking dat Nederland ‘als een vaasje is dat zomaar kapot kan vallen’ is onderwerp van spot.

In een open brief roept Rutte ‘al die gewone normale mensen’ op om Nederland te beschermen. Daarbij vergelijkt hij Nederland met een vaasje ‘dat door 17 miljoen gewone en bijzondere mensen wordt vastgehouden’. Verwijzend naar de brexit noemt hij Groot-Brittannië een samenleving waarin men het vaasje liet vallen. ‘Nu zitten ze in de chaos’, schrijft hij.

De brief valt niet bij iedereen goed, blijkt uit een rondgang op sociale media. Op Twitter is #Vaasje inmiddels trending topic. Veel mensen maken de brief belachelijk vanwege de vaasjes-metafoor. Zo vergelijken veel mensen het vaasje met een bierglas. Anderen merken cynisch op dat het vaasje na drie kabinetten-Rutte allang is gebarsten. Weer iemand anders plaatst het ‘vaasje van Rutte’ in het rijtje van termen die aan bewindspersonen zijn gekoppeld, zoals het Kwartje van Kok (Wim Kok), de Zalmsnip (Gerrit Zalm) en de Vogelaarwijk (Ella Vogelaar).

Bloemen

50Plus-voorman Henk Krol reageert met een eigen variant van de brief, waarin hij stelt dat het niet om het vaasje, maar om de bloemen moet gaan. ‘Er zijn verwelkte bloemen bij. Bloemen die hun kopjes laten hangen. Die blaadjes verloren hebben of zelfs op sterven na dood zijn’, schrijft hij. Er zijn volgens hem ook bloemen die ‘meer Pokon krijgen’, verwijzend naar de verschillen in Nederland voor verschillende bevolkingsgroepen.

Beroepsleugenaar

Ook Geert Wilders reageerde vanmorgen direct op de brief. De PVV-leider voelt zich duidelijk aangesproken door de passage waarin Rutte waarschuwt voor politici die alleen maar dingen roepen zonder verantwoordelijkheid te willen nemen. ‘Wat een beroepsleugenaar’, schrijft Wilders in reactie op Twitter. ‘Hij laat Nederlanders jarenlang in de kou staan. Open grenzen, Marrakesh, miljarden naar EU/Afrika en voor ons hogere energierekening, btw, ziektekostenpremie, huren. Bah!’

Wilders benadrukt met rode pen dat de premier zestien keer het woordje ‘ik’ heeft gebruikt. ‘Wat een narcist’, concludeert hij.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen