Zonne-energie

Zonnepark op plas van Sibelco

Print
Zonnepark op plas van Sibelco

Afbeelding: HBVL

Midden-Limburg / Noord-Limburg / Zuid-Limburg / HEERLEN / Hoensbroek -

Op een waterplas in Dessel van het Belgische grondstoffenbedrijf Sibelco komt een eiland van zonnepanelen. Een dergelijk drijvend zonnepark in Nederland ligt niet voor de hand.

In de Vlaamse gemeente Dessel, bij Weert twintig kilometer over de grens, komt het grootste drijvende zonnepark van Vlaanderen, met een oppervlak van zes hectares. De panelen worden op een waterplas gelegd in een zandgroeve van het Belgische grondstoffenbedrijf Sibelco.

Silicium

Voor Sibelco is daarmee de cirkel rond: de zonnepanelen worden immers voor een deel gemaakt van het zand (silicium) dat daar is ontgonnen.

Het gaat om een investering van naar schatting acht miljoen euro door de Limburgse Reconversie Maatschappij en Group Machiels, waaraan de Vlaamse regering twee miljoen euro subsidie bijdraagt.

Duurder

Het plaatsen van zonnepanelen op water is duurder dan op land vanwege de installatie die nodig is om het gevaarte te laten drijven. Het grote voordeel van zonnepanelen op het water is de natuurlijke koeling door dat water. Dat levert een meeropbrengst van 5 tot 10 procent op. Voor een optimale lichtopbrengst draaien de drijvende panelen mee met de zon. Het gevaarte kan genoeg elektriciteit opwekken voor 1200 huishoudens.

Mark Stulens, directeur duurzaamheid bij Sibelco: „We bestuderen nu nog of het zin heeft om dubbelzijdige zonnepanelen te plaatsen, zodat we ook kunnen profiteren van de weerspiegeling van het zonlicht op het water.”

Heerlen

Volgens Stulens zijn er geen concrete plannen voor een drijvend zonnepark op een van de Nederlandse locaties.

De grote zandgroeve in Heerlen zou daarvoor in aanmerking kunnen komen, ware het niet dat Sibelco daar van de provincie hooguit tot 2032 mag graven. En de gemeente Heerlen ziet het bedrijf liever al in 2025 vertrekken.

Daarna moet er een natuurgebied van worden gemaakt, en daar passen geen zonnepanelen in.