Burgemeester Heijmans wil geen ‘horrorzomer’ meer in Weert

Print
Burgemeester Heijmans wil geen ‘horrorzomer’ meer in Weert

De gemeente wil de arbeidsmigranten bij de voormalige kazerne in Weert zo snel mogelijk weg hebben. Afbeelding: archief John Peters

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Midden-Limburg -

Als het aan burgemeester Jos Heijmans van Weert ligt, vertrekken de arbeidsmigranten bij de voormalige Van Horne Kazerne zo snel mogelijk. Een ‘horrorzomer’, zoals dit jaar, wil Heijmans niet meer meemaken.

Omwonenden van de voormalige kazerne, tegenwoordig het ‘HQ-terrein’, klaagden in de zomermaanden steen en been over overlast door de arbeidsmigranten, voornamelijk Letten. Die zouden luidruchtig zijn, dronken over straat lopen, in tuinen van omwonenden urineren en lege flessen op straat gooien. Verder zouden ze in de bosjes prostituees treffen, meldden de buurtbewoners.

Omdat de arbeidsmigranten illegaal verbleven in het voormalige officiershotel van de kazerne, wilde de gemeente in eerste instantie gaan handhaven. Echter, omdat er dringend behoefte is aan huisvesting voor werknemers uit het buitenland, sloeg het beleid om. De arbeidsmigranten op het HQ-terrein werden gedoogd tot 1 januari 2019, waarna er een mogelijkheid zou zijn om vergunning voor huisvesting aan te vragen.

Protest

Tegen dat plan rees fel protest van omwonenden die massaal bezwaar aantekenden. Die bezwaren worden vrijdag om 10.00 uur besproken tijdens een hoorzitting in het gemeentehuis.

De bezwaren zijn evenwel min of meer overbodig, omdat de gemeente door het protest wederom het plan wijzigde en huisvesting in bestaande gebouwen als kazernes, kloosters en zorginstellingen toch niet toe wil staan. De pijlen worden nu gericht op huisvesting op bedrijventerreinen.

Daarmee wordt het verblijf van de arbeidsmigranten op het HQ-terrein per 1 januari weer illegaal. Hoe snel ze daar weg zijn, is vooralsnog niet duidelijk. Tegen het besluit tot handhaven kan namelijk nog bezwaar worden gemaakt door betrokkenen.

„Ik weet niet hoelang het dan kan gaan duren”, aldus Heijmans maandagavond tijdens een bijeenkomst met omwonenden. „We gaan druk uitoefenen op de eigenaar en huurder. Hoewel het aantal meldingen van overlast terugloopt - het wordt ook wat kouder - willen we de arbeidsmigranten daar zo snel mogelijk weg hebben. Een horrorzomer, zoals u dit jaar heeft gehad, willen we in ieder geval niet meer.”

Volgens wethouder Wendy van Eijk staan nu 57 arbeidsmigranten bij de gemeente ingeschreven op het adres van de voormalige kazerne. „We gaan er van uit dat er per 1 januari komend jaar in ieder geval geen nieuwe arbeidsmigranten bijkomen”, zegt ze.