Medisch onderzoek naar nierfunctie tijdens Venloop

Print
Medisch onderzoek naar nierfunctie tijdens Venloop

Tijdens de Venloop wordt wetenschappeliik onderzoek gedaan. Afbeelding: Ted Boots

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Noord-Limburg -

Kan met een juist gebruik van voedingssupplementen schade aan de nieren tijdens hardlopen beter worden voorkomen? Om daar achter te komen, wordt tijdens de Venloop wetenschappelijk onderzoek gedaan onder vijftig deelnemers aan de halve marathon.

Maastricht University, VieCuri Medisch Centrum en Stichting Venloop gaan het onderzoek samen uitvoeren. Onderzocht wordt of het gebruik van een voedingssupplement, dat flavanolen uit pijnboomschors en druivenpitten bevat, de normale nierfunctie tijdens halve marathon kan beschermen.

Tijdens een eerdere editie van de Venloop hebben onderzoekers van VieCuri vastgesteld dat tot 30 procent van de deelnemers van de 10 km en halve marathon pijnstillers gebruikt voor de start om mogelijk spierpijn te voorkomen. In sommige gevallen kan dit de mogelijke schade aan de nieren zelfs verergeren. Om deze interacties verder te onderzoeken wordt nu dit vervolgonderzoek gedaan.

Urinetesten

„We zoeken specifiek deelnemers aan de halve marathon die het al gewend zijn om pijnstillers te nemen tijdens langeafstandslopen”, zegt Aalt Bast van de campus Venlo van Maastricht University. „Zij krijgen twee weken voor de Venloop dagelijks een voedingssupplement. De metingen, vóór en na de wedstrijd, vinden plaats met urinetesten.”

Begin volgend jaar komen er speciale voorlichtingsavonden waarop Maastricht University en VieCuri informatie gaan geven over het onderzoek, over de nierfunctie tijdens hardlopen en over gezondheid en hardlopen in het algemeen. Bast: „Hardlopen is al gezond, we proberen het voor alle deelnemers nóg gezonder te maken.”

Deelnemers die willen meedoen aan het nieronderzoek kunnen een mail sturen naar a.bast@maastrichtuniversity.nl.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje