Rechtszaak

Motorclub Bandidos Holland blijft verboden, maar de chapters niet

Print
Motorclub Bandidos Holland blijft verboden, maar de chapters niet

Bandidos Holland. Afbeelding: ANP/Jean-Pierre Geusens

Nieuwstadt / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak / Midden-Limburg -

Het gerechtshof in Arnhem heeft geoordeeld dat het verbod op motorclub Bandidos Holland gehandhaafd blijft. „De chapters zijn het niet, ze kunnen weer gaan rijden”, aldus advocaat Marnix van der Werf die de motorclub bijstaat.

Het hof oordeelde dinsdag dat de motorclub, die vorig jaar door de rechtbank in Utrecht per direct verboden werd, onder de vlag Bandidos Holland moet worden verboden en ontbonden.

Echter, de chapters van de club kunnen blijven bestaan, stelt advocaat Marnix van der Werf van de Bandidos. Daarover deed de rechter geen uitspraak. Van der Werf stelt dat het Openbaar Ministerie tegen Bandidos (BMC) Holland een verzoekschrift ingediend, maar niet tegen de lokale verenigingen. „Als de KNVB verboden zou worden, zijn Ajax en Feyenoord dat nog niet”, legt Van der Werf uit. „De motorclubleden kunnen dus niet met een hesje ‘Bandidos Holland’ rijden, maar wel met een hesje ‘Bandidos Sittard’. En als het weer het toelaat, gaan ze graag weer naar buiten. Ze zijn dolblij.”

‘Niet voetballen, wel klaverjassen’

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten naar de Hoge Raad te stappen. „We zijn blij met het verbod op BMC Holland en we gaan ervan uit dat de chapters zich niet meer als BMC kunnen presenteren. Dat gaan we voorleggen aan de Hoge Raad”, aldus de woordvoerder. „Wij denken niet dat de motorclub als Bandidos Sittard de weg op kan, want het hof zegt dat ze geen Bandidos-activiteiten mogen ontplooien.”

Ook het OM hanteert een voetbalmetafoor ter verduidelijking: „Als een voetbalclub verboden is, kunnen de teams blijven bestaan, maar mogen die niet meer voetballen. Wel klaverjassen.” Het OM wilde naast de Nederlandse afdeling ook de internationale afdeling van Bandidos aanpakken en laten verbieden. De rechtbank in Utrecht ging daar vorig jaar in mee, maar het hof niet. Dat oordeelt dat, hoewel over de hele wereld Bandidos-motorclubs bestaan, „niet is komen vast te staan dat er sprake is van een wereldwijde Bandidos-organisatie die als een zelfstandige eenheid naar buiten optreedt.”

Limburg

Het verblijf van de motorclub, die voet aan de Nederlandse grond kreeg in 2014, bleef de afgelopen jaren in Limburg niet onopgemerkt. Harrie Ramakers uit Nieuwstadt werd president van Southside, de eerste Nederlandse afdeling. Niet veel later werd tot twee keer toe een explosief naar de gevel van zijn huis gegooid, waarop burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren in 2014 ingreep. Hij besloot het huis te sluiten op basis van de Gemeentewet. De Raad van State floot hem later terug en oordeelde dat hij dit niet had mogen doen.

Strafzaak

In het voorjaar van 2019 start de strafzaak tegen twintig leden van het Bandidos-chapter Limburg. Justitie verdenkt hen onder meer van drugshandel, afpersingen, witwassen en openlijk geweld. Ze zouden die delicten in crimineel verband hebben gepleegd.

Satudarah

Eerder dit jaar werd motorclub Satudarah verboden. Verder werkt het Openbaar Ministerie nog aan rechtszaken tegen motorclubs No Surrender en de Hells Angels.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →