Warme maaltijd

Vrijwilligers De Treffer stoppen werkzaamheden bij Park Rijnbeek

Print
Vrijwilligers De Treffer stoppen werkzaamheden bij Park Rijnbeek
Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Noord-Limburg -

De Treffer is de ruzies met de gemeente Venlo beu. De stichting stopt per 1 januari met haar vrijwilligerswerk in Park Rijnbeek, waaronder het bereiden van de warme maaltijd.

„Dit is het zoveelste conflict. We hebben geen zin meer om steeds voor spoedvergaderingen bijeen te moeten komen”, zegt voorzitter Jan Holla van De Treffer. „We zijn zeven jaar actief in Park Rijnbeek, maar de vrijwilligers hebben unaniem verklaard dat ze niet langer doorgaan.”

Uitzondering

Aanleiding voor de problemen is dat de gemeente de open inloop voor de dagbesteding bij alle huizen van de wijk op dezelfde wijze wil organiseren. Uitzondering is nu nog Park Rijnbeek, waar De Treffer het gebouw beheert.

Voorzitter Holla meent dat de gemeente de regie wil overnemen, zodat ze de stichting eruit kan werken. „We hebben in november een gesprek gehad met wethouder Vervoort. Tijdens die bijeenkomst werden we gevraagd een gebruikersovereenkomst te tekenen. Daarin was ook een opzegtermijn van een maand opgenomen.”

Kerstdiner

De stichting weigerde de overeenkomst te tekenen, waarna ze een „aanmaning” kreeg. Het was voor De Treffer de druppel die de emmer deed overlopen. „Eerder werden we ook al overvallen door de mededeling dat Park Rijnbeek drie weken dicht zou gaan. We stoppen ermee. Het kerstdiner, donderdag, is de laatste activiteit”, aldus Holla.

Wethouder Alexander Vervoort bestrijdt die lezing en betreurt de gang van zaken. Volgens hem betreft het een „simpele gebruikersovereenkomst”, die niets hoeft te veranderen voor gebruikers en vrijwilligers. „Zij mogen de open inloop blijven organiseren, wij willen alleen inzicht in het functioneren en de financiën. Nu staat er niets op papier, bijvoorbeeld over sleutelbeheer. We proberen al twee jaar afspraken te maken, maar het bestuur komt steeds met nieuwe eisen. Er is altijd wel iets. We zijn nu op een punt dat we zeggen: als het niet met hen kan, dan zonder hen.”

Warme maaltijd

De open inloop bij Park Rijnbeek wordt drie dagen per week door de gemeente georganiseerd en één dag (donderdag) door De Treffer. De vrijwilligers bereiden die dag onder meer een warme maaltijd voor bezoekers. Wethouder Vervoort zegt dat donderdag nog een ultieme poging wordt ondernomen om tot elkaar te komen. Volgens Holla zal dat niets veranderen. Hij benadrukt dat de activiteiten van De Treffer in D’n Dörpel gewoon doorgaan.