Verwarde man moet naar psychiatrisch ziekenhuis voor aanval met machete

Print
Verwarde man moet naar psychiatrisch ziekenhuis voor aanval met machete

De schrik zat er goed in na de aanval met het kapmes. Afbeelding: Arnaud Nilwik

Zuid-Limburg / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

De 65-jarige J. van U. uit Landgraaf moet een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis, omdat hij zijn oud-buurman in juli dit jaar met een machete in zijn borst heeft gestoken. De rechtbank acht poging tot doodslag bewezen, maar de man wordt ontslagen van rechtsvervolging omdat hij volledig verward was.

De man had vele jaren in een boerderij in de Broekhuizenstraat gewoond, maar na het overlijden van zijn vriendin was het huis tegen zijn zin verkocht. Op de warme zomeravond van 24 juli ging hij terug naar de straat. De nieuwe bewoner van zijn huis liet hem niet toe. Daarop pakte hij een machete van de bagagedrager van zijn fiets en sloeg hij enkele ruiten van de naastgelegen woning kapot.

Kapmes

Vervolgens sloeg hij op de voorruit van een auto en tegen een rolluik van een woning. Toen de bewoonster hem daarop aansprak, sloeg hij haar met de machete. Daarna kwam de echtgenoot naar buiten. Die kreeg de volle laag met de machete: hij werd in de hals gesneden en met veel kracht in de borst gestoken. Een getuige heeft gezien hoe het kapmes tussen de ribben zijn lichaam in ging. Pas toen de zoon van het echtpaar buiten kwam, kon Van U. worden overmeesterd.

In het ziekenhuis is gebleken dat het slachtoffer een snijwond van oor tot hals, een steekwond in de borstkas en een klaplong heeft opgelopen. De gekte en razernij van Van U. heeft veel impact gehad op het gezin en op diverse getuigen in de straat. De familie voelt zich niet meer veilig in de buurt en is bang de man weer tegen te komen.

Stoornis

Uit onderzoek van de psycholoog blijkt dat Van U. lijdt aan een bipolaire stoornis, waardoor hij niet toerekeningsvatbaar is. Tijdens de aanval eind juli was hij verward maar ook uiterst agressief. Hij sloeg wartaal uit en gaf aan dat hij Jezus is. Hij heeft geen inzicht in zijn ziekte, laat zich niet of nauwelijks behandelen en is geneigd zijn medicatie te weigeren.

Lees ook:‘Rimburg is zo’n rustig dorp, en dan gebeurt er zoiets’

De rechtbank neemt de conclusie van de psycholoog over. Ofschoon poging tot doodslag en vernieling zijn bewezen is Van U. wegens zijn geestestoestand niet strafbaar en wordt hij ontslagen van rechtsvervolging.

Verbod

Wel moet hij één jaar in behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis en mag hij vijf jaar niet in de buurt van het plaats delict komen. Voor iedere keer dat hij dat verbod overtreedt, moet hij een week de cel in. Op deze manier hoopt de rechtbank dat het veiligheidsgevoel in de straat terugkeert. Ook moet Van U. ruim tienduizend euro schadevergoeding betalen aan zijn slachtoffers.