Ruzie

Tbs voor jonge Voerendaler na vijftien messteken

Print
Tbs voor jonge Voerendaler na vijftien messteken

De politie doet onderzoek na de steekpartij in Amstenrade. Afbeelding: Arnaud Nilwik

Zuid-Limburg / Amstenrade / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen -

Een 22-jarige man uit Voerendaal heeft tbs met dwangverpleging gekregen omdat hij in juni dit jaar een bekende uit Amstenrade in diens straat met vijftien messteken heeft verwond.

Voerendaler T. was volledig ontoerekeningsvatbaar toen hij een ruzie met het slachtoffer uit Amstenrade met een mes wilde beslechten. Maar omdat hij lijdt aan psychotische stoornissen en verslaafd is aan cocaïne en cannabis en zich eerder aan ambulante behandeling bij Mondriaan heeft onttrokken, stelt de rechtbank dat tbs een gepaste straf is.

André Hazes

De aanvaring met het slachtoffer uit Amstenrade vond plaats op 1 juni in de Parallelstraat. Twee dagen daarvoor was het in Kerkrade ook al tot een vechtpartij gekomen. De Amstenradenaar had Voerendaler T. opgehaald met de auto. Onderweg stond muziek van André Hazes keihard aan, de ramen stonden wijd open.

De chauffeur was er niet van gediend dat T. keihard meezong met de Hazes-liedjes en vroeg hem daarmee op te houden. Dat escaleerde op een parkeerplaats bij het Roda-stadion in Kerkrade. T. sloeg en schopte de chauffeur daarbij tegen het hoofd.

Insteken

De dag erna daagden ze elkaar uit via whatsapp, wat leidde tot de ontmoeting op de Parallelstraat in Amstenrade. Een getuige zag T. meerdere malen op de ander insteken en trok hem van het slachtoffer af.

De man uit Amstenrade overleefde de aanslag ternauwernood. Hij werd per traumahelikopter naar het ziekenhuis in Maastricht vervoerd. Na enige dagen op de intensive care kon hij naar huis. Hij lijdt aan posttraumatische stressstoornissen en heeft zijn leven nog niet op de rails.

Mondriaan

Extra tragisch is dat T.’s ouders drie dagen eerder hulp hadden gezocht bij Mondriaan, omdat hij psychotisch was. Van een opname kwam het toen niet. In de dagen daarna leed hij aan waandenkbeelden en was hij extreem angstig. Hij zegt zich van het incident vrijwel niets te herinneren.

Tegen hem was twee jaar cel en tbs geëist. T.’s advocaat zag in diens handelen noodweergedrag. Hij pleitte voor opname in een psychiatrisch ziekenhuis.