LVO

CDA en VVD eisen excuses van schoolbestuurder na examendebacle

Voormalig LVO-bestuursvoorzitter André Postema. © ANP

De oud-bestuursvoorzitter van LVO, André Postema, moet excuses maken voor zijn aandeel in het examendebacle van deze zomer op VMBO Maastricht. Dat eisen coalitiepartijen CDA en VVD woensdag in een Kamerdebat.

Hanneke Keultjes

Uit een aantal onderzoeken naar de gang van zaken bij de school deze zomer, bleek vrijdag dat meerdere scholen van de door Postema geleide scholenkoepel Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) ‘zeer zwak’ of ‘onvoldoende’ scoorden.

Verantwoordelijkheid

„Postema heeft altijd wild om zich heen geslagen en de verantwoordelijkheid gelegd bij leraren en leerlingen. Nu is het tijd om publiekelijk excuses te maken voor de bestuurlijke chaos”, stelt CDA-Kamerlid Michel Rog.

Lees ook: Kort door de bocht: het is een zootje bij onderwijskoepel LVO

Volgens VVD’er Rudmer Heerema is er bij Postema sprake van ‘aantoonbaar verwijtbaar gedrag’. „Hij heeft geen zicht gehad op het feit dat er van alles mis was bij de scholen die hij bestuurde. Daar mag hij op z’n minst sorry voor zeggen.”

Geld terughalen

Postema trad op 26 november af als bestuursvoorzitter van LVO, de koepel waaronder VMBO Maastricht valt. Hij wordt nog drie maanden doorbetaald, conform de regels in de cao.

Lees ook: Opgestapte LVO-bestuurder: ‘Strafexpeditie’ gaande tegen Limburgse scholen

Heerema: „Dat vind ik niet zuiver. In dit geval had van die regels afgeweken moeten worden. Het gaat om zo’n veertig- of vijftigduizend euro. Als de raad van toezicht daar verantwoordelijk is, is die aansprakelijk om dat geld terug te halen. Al zou Postema dat uit eigen beweging terug moeten geven aan het onderwijs.”

Voucher

D66 en ChristenUnie zien niets in excuses. „Er moet wel een vorm van genoegdoening komen”, vindt D66-Kamerlid Paul van Meenen. „Dat kunnen wel excuses zijn, maar de leerlingen hebben niks aan excuses van een man die ze nooit hebben gezien.”

Hij denkt eerder aan een voucher of bon, iets ‘waar de leerlingen echt wat aan hebben’. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins is goed onderwijs in Zuid-Limburg ‘de enige juiste genoegdoening’.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal