Belgische premier dient ontslag van regering in

Print
Belgische premier dient ontslag van regering in

Premier Charles Michel. Afbeelding: BELGA

De Belgische premier Charles Michel gaat het ontslag van zijn minderheidsregering aan de koning aanbieden.

Hij verklaarde dat dinsdagavond in de Kamer nadat een motie van wantrouwen was aangekondigd.

De regering-Michel hing al een tijdje aan een zijden draad vanwege het migratiepact van Marrakesh. Coalitiepartij Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) was fel tegenstander van het VN-akkoord, omdat België volgens de Vlaamse nationalisten de greep op zijn migratiebeleid door het pact zou kunnen verliezen.

Ondanks de bezwaren van de N-VA keurde Michel het akkoord onlangs goed. Daarop stapten drie ministers en twee staatssecretarissen van de N-VA op en regeerde de minderheidsregering - bestaande uit MR, CD&V en Open Vld. - nog een week door.

,,Ik heb de kans gehad om daarnet op het spreekgestoelte mijn overtuiging uit te leggen en ik heb een eerlijke oproep tot samenwerking gedaan”, sprak de premier dinsdagavond. ,,Maar ik moet vaststellen dat die oproep niet overtuigd heeft. Ik moet dat respecteren en daar akte van nemen”, aldus de premier.

Marrakesh-pact
In het migratiepact van Marrakesh staan 23 doelstellingen voor een veilig en ordelijk verloop van migratie. Zo beloven landen mensensmokkel tegen te gaan, migranten te voorzien van basisvoorzieningen als eten en onderdak en mee te werken aan de veilige terugkeer naar het land van herkomst. In de tekst staat expliciet dat de afspraken niet bindend zijn en dat landen hun eigen migratiebeleid mogen bepalen.

Critici, meestal van rechtse huize, vrezen echter dat dat een wassen neus is en dat migranten het pact toch kunnen aangrijpen om het migratiebeleid van een land door een rechter te laten overrulen.