Gemeentehuis

Kan de toerist ook in één vleugel van het Von Clermonthuis Vaals beleven?

Print
Kan de toerist ook in één vleugel van het Von Clermonthuis Vaals beleven?

Het monumentale Von Clermonthuis zou een beleefmuseum kunnen worden. Afbeelding: Imagine Leisure

Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis / Maastricht / Itteren -

De stekker is er niet meteen uitgetrokken. Maar daar is alles wel mee gezegd. Het plan voor een beleefmuseum in het Vaalser Von Clermonthuis is bij de eerste presentatie dinsdagavond ook bepaald niet juichend ontvangen.

Een paar keer neemt wethouder Jean-Paul Kompier (Toerisme) het woord Disney in de mond als hij voor politiek Vaals probeert te schetsen wat voor attractie het beleefmuseum in het huidige gemeentehuis kan worden. Daar heeft hij echter al snel spijt van. Want nee: Vaals wordt geen Disneyworld. En nee: er komt geen kermis in het monumentale Von Clermonthuis. Dat mag niet, en dat wil ook niemand.

Expeditie

Spectaculair zijn de plannen voor de mogelijke nieuwe attractie wel. Op een speelse manier gaat een gezin op expeditie door het gebouw en leert zo de geschiedenis van Von Clermont en Vaals. Alle moderne snufjes worden uit de kast gehaald om de aandacht van de jonge en oude bezoeker vast te houden: stemmen, rook, hologrammen. De bezoeker gaat door zo’n tien scènes en kamers heen. De huidige raadzaal, burgemeesterskamer en trouwzaal incluis.

Speurtocht

Dat was voor de aanwezige politici wel even slikken, ook al is al lang duidelijk dat het Von Clermonthuis te duur wordt in onderhoud voor alleen een gemeentehuis. Volgens het bureau Imagine Leisure, dat het plan heeft bedacht en doorgerekend op haalbaarheid, heeft het museum de grootste aantrekkingskracht als het hele gebouw kan worden gebruikt. Dan komt de bezoeker van verder weg en besteedt hij meer tijd in de attractie. Er zou ook een interactieve speurtocht à la Pokémon Go door Vaals aan kunnen worden gekoppeld. Een groter museum is daarbij interessanter voor een investeerder. Of een kleiner beleefmuseum in één vleugel van het gebouw financieel haalbaar is, moet het bureau nog berekenen.

Vragen

Uit de vragen was vooral terughoudendheid te proeven, al was het vooral een informatieve bijeenkomst. Komen er wel voldoende bezoekers op af? Hoe gaat het straks met parkeren, als het museum een succes wordt? Waar gaat de gemeente dan zelf heen? Vragen waar de gemeente zich over kan buigen. Een definitief voorstel wordt over een halfjaar verwacht.