‘Blunder OM: informatie over reisgenoot bedreiger Wilders niet gedeeld’

Print
‘Blunder OM: informatie over reisgenoot bedreiger Wilders niet gedeeld’

De reisgenoot van Junaid I. Afbeelding: Opsporing Verzocht

Geert Wilders en zijn beveiligers hebben door een fout bij het Openbaar Ministerie wekenlang extra risico gelopen. Justitie verzuimde aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) door te geven dat de 26-jarige Pakistaan Junaid I. een gevaarlijke reisgenoot had, zo meldt De Telegraaf.

Junaid I. zou een aanslag hebben willen plegen op Geert Wilders. Hij reisde in het gezelschap van een andere man, die inmiddels geldt als medeverdachte in de bedreigingszaak. Maar de NCTV, verantwoordelijk voor de beveiliging van Wilders, wist helemaal niet dat Junaid nog een handlanger had. De PVV-leider heeft de dienst hier zelf op gewezen, na berichtgeving hierover in de media.

De NCTV kwam erachter dat deze informatie bij het OM bekend was en wilde vervolgens nagaan of de man een risico opleverde voor de veiligheid van Wilders. Vervolgens werd de politicus verteld dat de reisgenoot niets met de moordplannen te maken had.

Geschokt

Een dag later meldde het OM echter alsnog dat de reisgenoot ook officieel als verdachte was aangemerkt. Hij was echter nog op vrije voeten. Mogelijk was hij op de hoogte van de plannen van Junaid I. en wilde hij zelfs helpen, heeft de politie laten weten. „Ik ben geschokt over de gang van zaken”, aldus Wilders in De Telegraaf. „Dit gaat om mijn veiligheid en die van de mensen die mij elke dag beschermen. Dit mag nooit meer gebeuren.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen