Winternights: theater voor een actief publiek

Audiovisueel gedicht van Lisa Horvath © Via Zuid

Twintig jonge theatermakers, beeldend kunstenaars, dansers, muzikanten en andere performers nemen vrijdag en zaterdag in Maastricht deel aan Festival Winternights. Luie en verwende toeschouwers hebben er niks te zoeken, waarschuwen de organisatoren.

Rob Cobben

Nee, het is niet de bedoeling dat je als toeschouwer achterover leunt, kijkt naar wat er op het podium gebeurt en daarna huiswaarts keert, zegt Jackie Smeets van Via Zuid. Het Limburgse productiehuis voor talentontwikkeling in de podiumkunsten tekent samen met SoAP en het Belgische C-Takt voor de organisatie van de derde editie van Winternights. „Dit festival vraagt een actieve rol van de bezoeker. Soms moet die zelfs participeren in een voorstelling. Belangrijk is het geven van feedback: zeggen wat je ervan vindt en aangeven hoe het anders en/of beter zou kunnen”, zegt Smeets. „Winternights is een proeftuin, waar het publiek kan proeven van experimentele kunst.”

Optredende artiesten komen uit Nederland, België en diverse andere landen in Europa. Het gaat om jonge theatermakers, die schotten tussen de verschillende disciplines proberen te slechten. De voorstellingen, die tijdens het tweedaagse evenement te zien zijn, zijn nog niet af, legt Smeets uit. Werk in uitvoering dus, waarbij een grote rol is weggelegd voor de kijker. Die kan meedoen en meepraten.

Sphinxkwartier

Vonden de eerste twee edities van Winternights plaats in het AINSI-theater in Maastricht, nu wijken de theatermakers uit naar het Sphinxkwartier in die stad. Diverse locaties, onder meer het LAB-gebouw, de voormalige rubberfabriek en de gashouder worden gebruikt door de kunstenaars. Zelfs het restant van de oude Noorderbrug vormt een decor tijdens een van de voorstellingen.

Festivalhart is het Kunstfront, het door creatievelingen gekraakte voormalige fabriekspand aan de Cabergerweg. Daar kun je ook kaartjes ‘trekken’ voor de voorstellingen (toegang gratis, vrije gift welkom) en een route langs de verschillende speelplekken uitstippelen. Bij het Kunstfront staan foodtrucks en zullen deejays ’s avonds zorgen voor dansbare muziekklanken.

Trip

Wat er zoal te zien en beleven valt tijdens het tweedaagse festival? Van alles en nog wat. Zo proberen Ruud Horrichs en Bas Oostindie in de hersenen van een alzheimerpatiënt te kruipen en te communiceren zonder samenhangende woorden, stuurt danseres Audrey Apers met sensoren op haar lichaam muzikanten aan, brengt Lisa Horvath een audiovisueel gedicht met drie dimensies en presenteert Anouk Friedli een aanklacht tegen de hiërarchische prestatiemaatschappij in de vorm van een muzikale trip waarin zwammenkwekers en erotische activisten de spelregels bepalen.

Voor meer informatie zie:

www.winternights.nl