Elsloo

Aelser Hoes opent deuren voor lokale burgerinitiatieven

Print
Aelser Hoes opent deuren voor lokale burgerinitiatieven

Luc Feij (met microfoon) voor het Aelser Hoes 2017, waar een cheque wordt aangeboden. Afbeelding: Aelser Hoes

Elsloo -

Dit weekend gaat het wederom gebeuren. Het Aelser Hoes gaat 21, 22 en 23 december op het Dorine Verschureplein wegens succes op herhaling. En ook tijdens de tweede editie staat alles in het teken van een lokaal goed doel.

Dat het een kopie is van het oorspronkelijke Glazen Huis van Serious Request mag duidelijk zijn. Maar van de andere kant: In Elsloo wordt het concept wegens succes herhaald en dat kunnen ze bij 3FM dan weer niet zeggen. “Het idee ontstond in de zomer van 2017”, vertelt één van de initiatiefnemers van het Aelser Hoes: Luc Feij. “Met ondernemersvereniging OKE zaten we samen om te bespreken wat we met kerst gingen doen.” Dat er een lokaal goed doel aan verbonden moest worden was meteen duidelijk. “Eigenlijk wisten we ook gelijk dat we het geld aan Conincx Pop wilden doneren. Ze hadden een aantal jaren van extreme weersomstandigheden achter de rug en de reserves waren op”, vervolgt Luc. Er werd in totaal 15.000 euro opgehaald voor het gratis toegankelijke festival. “Een flink bedrag, het was een succesvolle editie.”

Evaluatie 2017 Uiteraard werd er ook geëvalueerd. “Alhoewel er nauwelijks klachten zijn binnengekomen en ook de gemeente tevreden was, hebben we zelf geconstateerd dat de geluidsoverlast bij een aantal bands te groot was. Daarom hebben we dit jaar geen bands meer geprogrammeerd. We hebben wel livemuziek, maar alleen singer-songwriters of duo’s. Zo willen we de overlast beperken voor de omwonenden.”

Geld ophalen Verder blijft alles zoals het was. Aan een succesformule moet je immers niet teveel veranderen. “Zo’n vijftien dj’s draaien van vrijdagmiddag 21 december 16.00 uur tot zondag 23 december 19.00 uur muziek voor het goede doel.” De diskjockeys zijn afkomstig uit Elsloo en Stein. Als er geld wordt geboden voor een leuke plaat zetten zij deze op. “Het aanvragen van platen kan ook via onze website, maar er is ook een brievenbus waar geld in kan worden gestopt, we hebben een veiling en halen omzet uit de verkoop van eten en drank. Ook café ’t Trefpunt staat een deel van de omzet af”, weet Luc.

Stichting Vrienden van het Aelserhof en La Famille Grote vraag is natuurlijk: Voor welk doel wordt er dit jaar geld opgehaald? “Voor de Stichting Vrienden van het Aelserhof en La Famille”, klinkt het bevrijdend. “We hebben een ledenvergadering georganiseerd waarop de stichting hun doel mocht presenteren. Toen wisten we het zeker.” Bij de zorgcentra het Aelserhof en La Famille ligt een tuin. Deze tuin wordt opgebouwd tot beleeftuin. “Het mooie is dat er bewust wordt gezocht naar contact tussen de bewoners van de zorgcentra en de inwoners van Elsloo. Zo helpen de scholieren mee in de tuin en zijn de bloembakken zo aangepast dat zowel kinderen als inwoners in een rolstoel ze kunnen onderhouden. Ook lokale verenigingen worden hierin betrokken. Dat soort initiatieven verdienen het om gesteund te worden.”

Steun in de rug Paul Daemen van Stichting Vrienden van het Aelserhof en La Famille is zeer verheugd: “Door de bezuinigingen op de zorg is er een tekort aan de extra’s voor de bewoners. Toen we hoorden dat wij het goeden doel waren van dit jaar waren we intens gelukkig. We zijn pas een half jaar bezig, dit is een flinke steun in de rug. Over de precieze invulling van de tuin moet nog goed gesproken wordt, maar we gaan er wat moois van maken.”

De dertig koppen tellende ondernemersvereniging OKE is er in ieder geval klaar voor. Vrijdag opent burgemeester Leurs-Mordang het Aelser Hoes en zal de Elslose zanger Ivo van der Bijl het eerste optreden verzorgen. Hoe het verdere programma eruitziet staat op www.aelserhoes.nl