Onvrede over nieuwe locatie Zelfregiecentrum in Blerick

Print
Onvrede over nieuwe locatie Zelfregiecentrum in Blerick

Eind 2014 verhuisde het Zelfregiecentrum van het Ald Weishoès naar het Arsenaalplein. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Noord-Limburg -

Het Zelfregiecentrum verhuist begin januari van Venlo naar de Laurentiusstraat in Blerick. Dit tot onvrede van wethouder Sjors Peeters en het Wijkoverleg Blerick. Die vinden de locatie niet geschikt.

Het Zelfregiecentrum betrekt een leegstaand gebouw waar voorheen een bloemenzaak was gevestigd. Woordvoerder Chris Peters van het Zelfregiecentrum zegt dat de activiteiten op de nieuwe locatie per 2 januari worden voortgezet. Het centrum moet per 1 januari weg op de huidige plek aan de Veilingstraat in Venlo. Eerder was de instelling gevestigd aan het Arsenaalplein en in het Ald Weishoès.

Het Zelfregiecentrum verleent hulp aan onder anderen daklozen, eenzame kwetsbare mensen en verwarde personen. Eind november werd de noodklok geluid om de toekomst van het Zelfregiecentrum. Die zou op het spel staan als er geen extra geld voor de instelling zou komen. Peters laat weten dat de onderhandelingen daarover met de gemeente Venlo inmiddels zijn afgerond. „Ik ga geen bedragen noemen, maar de uitkomst is positief. Zonder die zekerheid zouden we nu ook niet kunnen verhuizen.”

Onvrede

Wethouder Sjors Peeters (Leefbaarheid, Wonen en Wijken, 50Plus) van de gemeente Venlo laat in een reactie weten dat hij ontstemd is over de verhuizing van het Zelfregiecentrum naar het centrum van Blerick. „Ik vind de plek die ze kiezen zeer ongelukkig. Ook hadden ze de burgers moeten betrekken bij de plannen. Die worden daar nu opeens mee geconfronteerd. Deze stap van het Zelfregiecentrum zet de relatie met de gemeente onder druk.”

Ook het Wijkoverleg Blerick is niet blij met de komst van het Zelfregiecentrum, zo laat lid Hans Huijs weten. „Blerick staat al vrij negatief in het daglicht en dan komt er nu een plek voor mensen met een verslaving bij. En dat op een plek in het centrum. Dat gaat problemen opleveren. We gaan kijken wat we hier nog aan kunnen doen.”

Overleg

Chris Peters van het Zelfregiecentrum reageert verbaasd op de kritiek. „We hebben veelvuldig overleg gehad met de gemeente over de nieuwe locatie. Ook hebben we vorige week een bespreking met de omwonenden gehad. Dat is zeer positief verlopen. Dit zijn vooringenomen beeldvormingen die niet gebaseerd zijn op de realiteit.” Aanstaande maandag gaat het Zelfregiecentrum in gesprek met de winkeliersvereniging. Peters laat weten dat hij altijd bereid is tot overleg met andere partijen.