‘Verandering bij mensen kost tijd, maar is niet onmogelijk’

Verpleegkundig specialist Joey Bier© Nico Bastens

Joey Bier (39) is verpleegkundig specialist GGZ bij Mondriaan. Hij werkt in het programma van PsyQ dat volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis behandelt. „Mooi om met deze mensen aan de slag te gaan zodat ze minder last hebben van hun problemen.”

John Huijs

Mondriaan is in de loop der jaren een brede instelling voor geestelijke gezondheidszorg geworden. Dat is goed voor de patiënten én voor de medewerkers, zegt Joey Bier. „Omdat Mondriaan zo breed is, is er nauwelijks een probleem op het gebied van de geestelijke gezondheid waar we geen raad mee weten. En doordat alle relevante specialismen zijn vertegenwoordigd, kunnen medewerkers van Mondriaan zich in tal van richtingen ontwikkelen. Zo kun je je vakkennis up to date houden en nieuwe wegen inslaan die aansluiten bij je affiniteit.”

Zelf heeft Joey sinds zijn aanstelling in 2000 dankbaar gebruik gemaakt van die mogelijkheid. Na zijn studie verpleegkunde kon hij aan de slag bij de kliniek van Mondriaan waar patiënten werd opgenomen in een gesloten setting.

VerdiepingOm zich verder op zijn vakgebied te ontwikkelen, besloot Joey een aantal jaren geleden de opleiding tot verpleegkundig specialist te volgen. „Als verpleegkundig specialist heb ik meer bevoegdheden dan voorheen en kan ik bijvoorbeeld als regiebehandelaar functioneren en me onder meer met gedragstherapie en medicatie bezighouden. Dat zorgt voor verdieping van mijn werk.”

Als ‘uitstapje’ gaf Joey een jaar les op een Hogeschool. „Dat was heel gezond, want het heeft me ervan bewust gemaakt dat mijn passie toch echt de verpleging is.”

Joey vindt het heel boeiend om een-op-een met patiënten te werken. „Mensen met persoonlijkheidsstoornissen hebben vaak klachten op het gebied van emoties, relaties en hun zelfbeeld. Als de therapie effect heeft, boeken ze op deze terreinen vooruitgang en hebben ze minder last. Dat is altijd weer mooi om te zien.’

ManagementfunctieSinds een jaar is Joey naast verpleegkundig specialist ook manager zorg. Waarom ambieerde hij die functie als zijn hart bij verpleging ligt? „Als manager zorg heb ik weliswaar een deel van mijn tijd een managementfunctie, maar die heeft alleen betrekking op vakinhoudelijke ontwikkelingen op mijn afdeling. Daarmee is het een verlengde van mijn dagelijkse werk.”

Het behandelprogramma persoonlijkheidsstoornissen waar Joey deel van uitmaakt, maakt gebruik van evidence based behandelingen. Joey geeft zelf dialectische gedragstherapie (DGT) en de Vaardigheidstraining Emotie Regulatie Stoornis (VERS). Joey: „Verandering bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis kost tijd, maar is niet onmogelijk. Het kernprobleem van mensen die in aanmerking komen voor deze behandeling is dat zij er moeite mee hebben om controle te houden over zichzelf. Centraal in de behandeling staat daarom het hanteren van emoties maar vooral het gedrag dat de kwaliteit van leven negatief kan beïnvloeden. Het is heel bevredigend om een bijdrage te kunnen leveren waardoor mensen zichzelf en tegenslagen in het leven meer kunnen accepteren en dingen kunnen veranderen.”

Ook werken bij Mondriaan? https://www.werkenbijmondriaan.nl/