Nederweert maakt geitenbeleid voor alle zekerheid

Print
Nederweert maakt geitenbeleid voor alle zekerheid

Geitenboeren mogen in Nederweert niet meer uitbreiden. Afbeelding: Ermindo Armino

Nederweert / Midden-Limburg -

Hoewel de provinciale geitenstop al is aangekondigd, heeft Nederweert al ingestemd met lokaal beleid om uitbreiding van geiten of geitenstallen tegen te gaan.

Of Nederweert daadwerkelijk het bestemmingsplan aanpast zodat nieuwe geitenhouderijen of de uitbreiding van het aantal geiten niet meer is toegestaan, is afhankelijk van het provinciaal besluit waarvan een publicatie in de Staatscourant deze week verwacht wordt. Vooruitlopend daarop heeft de gemeenteraad dinsdagavond unaniem besloten dat niet alleen nieuwe geitenstallen geen vergunning meer krijgen zoals het college voorstelde, maar dat ook een uitbreiding van het aantal geiten niet meer is toegestaan. Ook niet als de uitbreiding gekoppeld is aan verbeteringen van het bedrijf door bijvoorbeeld verduurzaming of de vermindering van uitstoot.

Eerder dit jaar besloot Nederweert als eerste in Limburg tijdelijk geen nieuwe geitenhouderijen meer toe te staan, vorige week besloot Provinciale Staten tot een tijdelijke maar totale geitenstop. Als deze termijn lang genoeg is, verdwijnt voor Nederweert de urgentie het beleid lokaal aan te passen. Mocht de geitenstop voor een kortere periode gelden dan wordt het verbod op uitbreiding permanent in het bestemmingsplan van Nederweert opgenomen. In dat geval zal het plan begin maart ter inzage worden gelegd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →