Grond

Burgemeester Leers bereikt oplossing in kwestie Palmen

Print
Burgemeester Leers bereikt oplossing in kwestie Palmen

Waarnemend burgemeester Gerd Leers van Brunssum. Afbeelding: Luc Lodder

Brunssum / Zuid-Limburg -

Na tientallen jaren is overeenstemming bereikt over de kwestie Palmen. Het conflict over eigendomsrechten op een stukje grond aan de Dorpsstraat in Brunssum is beslecht door een grondruil met gesloten beurzen.

De kiem van het conflict werd gelegd in 1976, toen de gemeente enkele panden aan de Dorpsstraat verkocht aan Jo Palmen, die nu wethouder is. Naderhand ontstond onenigheid over de omvang van het perceel. Brunssum weigerde twee stukjes van 50 en 30 vierkante meter af te staan. De ruzie liep hoog op. Sindsdien zijn over de zaak elf procedures gevoerd.

Oplossing

De kwestie leidde vorig jaar tot een crisis in de Brunssumse politiek, die ook landelijke de aandacht trok. Burgemeester Luc Winants ging niet akkoord met de verkiezing van Palmen tot wethouder, net als de landelijke partijen in de raad. Ze vreesden dat Palmen in het grondgeschil zijn privé-belang boven het gemeentelijk belang zou stellen en een schadevergoeding van enkele tonnen of wellicht meer dan een miljoen zou regelen.

Lees ook: Wie is die man die al jaren de lokale politiek gijzelt?

Een onderzoek leverde twijfels op over de integriteit van Palmen, waarna ook minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken zich met de kwestie bemoeide. Uit protest tegen de verkiezing van Palmen trad Winants af, waarna Gerd Leers werd aangesteld als waarnemend burgemeester.

Lees ook: Crisis in Brunssum: ‘We zijn de schlemiel van Nederland’

Met het gesloten akkoord maakt Leers zijn belofte waar de kwestie persoonlijk op te lossen. De raad gaf hem het vertrouwen het conflict uit de politieke sfeer te halen. De burgemeester tekende gistermiddag een overeenkomst voor een grondruil met Roy Palmen, de zoon van de wethouder en eigenaar van het betwiste stuk grond. Palmen was gisteren niet bereikbaar.

Alle fractievoorzitters in de Brunssumse gemeenteraad hadden Leers gevraagd een oplossing te bereiken. Die is eerst binnen het college besproken, Jo Palmen was daar niet bij aanwezig.

Met de ruil komt een einde aan een conflict dat vier decennia speelde. Het dossier telde 1200 pagina’s.

Met akkoordkan dossier van 1200 pagina’s worden gesloten

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen