Venray trekt stekker uit Talentencampus

Print
Venray trekt stekker uit Talentencampus

Het speciaal onderwijs zat een tijdje in de oude school van Geijsteren Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Venray / Noord-Limburg -

Venray krijgt geen Talentencampus waar gewone basisscholen en speciaal onderwijs samengevoegd zouden worden. De gemeente ziet zo’n campus niet meer zitten en ook het speciaal onderwijs wil niet meer meedoen.

Over de vorming van een Talentencampus in Venray is twaalf jaar gepraat. Het was de bedoeling de Talentencampus vanaf augustus 2017 onder te brengen op de plek van De Keg/Coninxhof in de wijk Veltum. Overigens werd ook naar een plek in het Annapark gekeken. Die viel echter af omdat de gemeente leegstand vreesde in andere schoolgebouwen. Een tijdje zaten 35 kinderen van het speciaal onderwijs in de basisschool van Geijsteren. In februari van dit jaar verhuisden zij naar het gebouw van Focus/Spectrum aan het Groenewoltsepad in Venray, vooruitlopend op de vestiging in Veltum waarbij De Keg en Coninxhof zich zouden aansluiten.

In september ontstond er discussie over dit plan en kondigde de gemeente een onderzoek aan. Daaruit blijkt nu dat een Talentencampus in Veltum miljoenen euro’s kost aan uitbreiding en verbouwing. Ook blijkt uit dat onderzoek dat er de komende jaren meer leerlingen zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Daar komt bij dat het speciaal onderwijs een Talentencampus in Veltum niet meer zitten. De besturen van het speciaal onderwijs, SPO en Onderwijs Groep Buitengewoon, hebben er geen trek in om, nu een campus in Veltum te duur is, weer op zoek te moeten naar een alternatief. In een brief aan wethouder Martijn van der Putten (D66) schrijven ze dat ze het wel fijn hebben op de plek bij Focus/Spectrum waar ze nu zitten. Tot slot is het speciaal onderwijs zodanig veranderd dat er meer behoefte is aan praktijkruimtes dan jaren geleden. Die ruimtes zijn er in Veltum niet. Vanuit het Groenewoltsepad willen SPO en Buitengewoon hun kennis aan de andere basisscholen van Venray aanbieden. Verantwoordelijk wethouder Martijn van der Putten over deze ontwikkeling: „Dan moet je het lef hebben om te stoppen.”