ONDERZOEK

Onderzoek: ‘Schetsen in museum Maastricht niet van Rubens’

Print
Onderzoek: ‘Schetsen in museum Maastricht niet van Rubens’

Friso Lammertse (links) en Ger Eenens met de olieverfschilderijen van de evangelisten. Afbeelding: Jean-Pierre Jans

/ Midden-Limburg / Maastricht / Itteren -

De drie olieverfschetsen van de evangelisten Mattheüs, Lucas en Marcus, die in het Bonnefantenmuseum in Maastricht hangen, zijn ‘naar alle waarschijnlijkheid’ niet geschilderd door Peter Paul Rubens. Die conclusie trekt Friso Lammertse, conservator oude kunst van het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen.

Lammertse bestudeerde de ongesigneerde panelen, die eigendom zijn van kunstverzamelaar Ger Eenens uit Horn, deze week en vergeleek ze met de werken van Rubens die momenteel te zien zijn op de grote overzichtstentoonstelling ‘Pure Rubens’ in Rotterdam.

Lammertse denkt dat de drie schetsen van Rubens’ leerling Anthony van Dyck zijn. De engel, die op de schets van Mattheüs te zien is, lijkt volgens hem ‘als twee druppels water’ op de engel, die te zien is op het Van Dycks schilderij ‘Hieronymus en de Engel’, dat in het Rotterdamse museum hangt. „Bovendien zijn Rubensfiguren driedimensionaal en bevatten ze een bepaald volume. Dat ontbreekt bij de schetsen van de evangelisten.”

Om honderd procent zeker te zijn of Van Dyck de schilder is, is nader onderzoek door specialisten nodig, zegt Lammertse. Eenens zegt dat dat onderzoek er zeker gaat komen.