Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Oud-suppoost ontwerpt nieuw Museum van Bommel van Dam

Voorlopig ontwerp van de verbouwing van het postkantoor tot museum. © architectenbureau Bierman Henket

Het architectenbureau dat het Anne Frank Huis aanpaste, verbouwt ook het postkantoor in Venlo. Wethouder Marij Pollux maakte dat woensdag bekend. Zij is blij met de visie én met de ontwerpster: een Venloos maedje.

Peter Heesen

Ze luistert naar de naam Yvonne Segers en heeft 1973 als bouwjaar. Toen ze nog studeerde aan de middelbare school in Venlo en Van Wilderen heette, werkte ze in de zomervakanties als suppoost bij het oude Museum van Bommel van Dam in het Julianapark.

Spraakmakend

Ze keert terug als architect bij Bierman Henket uit Esch, onder Den Bosch. Het gerenommeerd bureau verbouwde het voormalig Paleis van Justitie in Zwolle tot Museum de Fundatie. Het ontwerp was spraakmakend vanwege de koepel op het dak, de zogenoemde wolk.

Voorzitter Nick Bos van Museum van Bommel van Dam liet onlangs weten dat hij Museum de Fundatie als voorbeeld ziet. Zou hij voorkennis hebben gehad? Hij zal niet teleurgesteld zijn. Ook het ontwerp voor het postkantoor, waarnaartoe het museum in 2021 verhuist, is spectaculair.

Periscoop

Het rijksmonument zal immers ook voorzien worden van de Bierman Henket-signatuur. In de voorlopige schetsen lijkt het alsof een periscoop uit het dak komt. Segers rept van een stadsvenster, dat een panoramisch uitzicht over Venlo biedt. Het verrassend, eigentijds element in het historisch gebouw dient de aandacht te trekken, en dat doet het ook.

Ze haast zich te zeggen dat de vorm nog niet bepaald is. Wel is zeker dat het markant pand van een ware blikvanger voorzien wordt. Wat heet: niet één, maar twee. De zijkant van het gebouw, richting Julianapark, krijgt ook een uitstulping. Het is verbonden aan het toekomstig dakterras. Daarmee zijn ook de twee entrees genoemd. Aan de voorzijde, waar de hoofdingang van het postkantoor was, en aan de zijkant. Bezoekers kunnen vanaf het naastgelegen Limburgs Museum straks via de kortste weg naar het nieuwe MvBvD.

Gesloten

Het ontwerpteam, waarvan naast Yvonne Segers ook Janneke Bierman deel uitmaakt, heeft veel aandacht besteed aan de voorzijde van het postkantoor. Het gebouw is niet alleen fraai, maar ook erg gesloten. Door de hoge, dichte muur onder de vensters worden bezoekers op afstand gehouden.

Segers geeft te kennen dat het nieuwe gebouw juist moet uitnodigen. De gevel wordt om die reden voor een groot deel van glas. Tevens moeten de functies verleiden om een bezoek te brengen. Zo komen op de begane grond een café en een winkel. Ook mensen die niet voor het museum komen, moeten zich welkom voelen.

Monumentale trappen

In het vrij toegankelijk deel komen enkele kunstwerken die naar meer moeten smaken onder bezoekers. De overige werken zijn in de kelder en op de eerste verdieping te zien. De twee monumentale trappen leiden de liefhebbers naar de afdelingen, waar ruimte is voor exposities en presentaties.

Segers presenteert deze woensdag alleen de eerste, voorlopige ontwerpen. De komende maanden krijgt het nieuwe Museum van Bommel van Dam haar definitieve vorm. Het Venloos maedje geniet nu al zichtbaar van de nieuwe klus.

Gerelateerde artikelen