Hulp

Gemeente Kerkrade steunt Roda JC definitief met huurhalvering

Print
Gemeente Kerkrade steunt Roda JC definitief met huurhalvering

Roda JC hoeft dit jaar en de komende twee jaar maar de helft van de stadionhuur van acht ton te betalen Afbeelding: Fotopersbureau Image

Zuid-Limburg / Kerkrade / Eygelshoven -

De gemeente Kerkrade gaat Roda JC definitief helpen in de hoop dat de club de financiën op orde krijgt.

Roda hoeft dit jaar en de komende twee jaar maar de helft van de stadionhuur te betalen. Voor de andere vier ton krijgt de club uitstel van betaling. Dat bedrag zal dus later terugbetaald moeten worden.

Grote meerderheid

Zoals verwacht ging een grote meerderheid van de Kerkraadse gemeenteraad woensdagavond akkoord met de steun aan de voetbalclub. Alleen oppositiepartijen Ons Kerkrade, SP en Ouderenpartij stemden tegen. Volgens veel partijen is steun de enige optie omdat de gemeente een risico van 19 miljoen euro loopt als de club failliet gaat.

Onderzoek

Ons Kerkrade diende nog een motie in om te onderzoeken wat de exacte gevolgen voor de gemeente zijn als Roda toch failliet gaat. Dit vanwege het structureel onbetrouwbare betaalgedrag van de club in het verleden. De motie werd unaniem aangenomen.

Uitstel

Drie weken geleden werd het besluit over hulp aan Roda verrassend genoeg uitgesteld. Een meerderheid van de partijen had zich tijdens de vergadering al uitgesproken voor steun, maar desondanks werd even later een opmerkelijke switch gemaakt. Het besluit werd uitgesteld omdat Bert Peels van de stichting Samen Roda JC enkele dagen later toelichting kwam geven over de financiën. Die stichting is de club aan het saneren uit naam van Roda-eigenaar Frits Schrouff.

Verlies

Volgens Samen Roda JC is de hulp van de gemeente Kerkrade noodzakelijk. Zelfs met steun koerst de club dit jaar af op een verlies van 1,8 miljoen euro. De stichting en andere aandeelhouders staan garant voor dit bedrag. Volgens Peels moet dit seizoen een overgangsjaar worden.

Stadionnaam

Naast de halvering van de huur mag Roda ook de naam van het Parkstad Limburg Stadion (PLS) verkopen en de exploitatie van het PLS op niet-wedstrijddagen zelf voor zijn rekening nemen. De afgelopen jaren klopte de club regelmatig bij de gemeente aan voor steun.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee