Wethouder pleit voor extra voorzieningen bij grootschalige huisvesting arbeidsmigranten

Weert gaat grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten op bedrijventerreinen toestaan. © archief Jeroen Kuit

Wethouder Wendy van Eijk gaat bij initiatiefnemers van huisvesting van arbeidsmigranten op Weerter bedrijventerreinen aandringen op extra voorzieningen.

Leon Janssen

Dat zouden dan voorzieningen moeten zijn op het gebied van recreatie, sport, ontspanning en faciliteiten voor het wassen van kleding. De voorzieningen moeten ertoe leiden dat arbeidsmigranten zich in hun vrijetijd niet gaan vervelen, waardoor overlast wordt voorkomen. De wethouder gaf echter wel aan dat ze niet af kan dwingen, dat er extra voorzieningen aangelegd worden. De initiatiefnemers moeten in het bezit zijn van een certificaat, maar dat stelt alleen eisen aan de huisvesting, aldus de wethouder.

De huisvesting van arbeidsmigranten op bedrijventerreinen was woensdagavond een van de onderwerpen tijdens de raadsvergadering. De gemeente wil komend jaar maximaal drie plekken toestaan voor de grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten. In totaal zouden er daar maximaal duizend buitenlandse werknemers gehuisvest mogen worden, waarbij tevens een maximum geldt van vierhonderd arbeidsmigranten per locatie.

De raad stemde woensdagavond hiermee in.

Voordat een vergunning voor een locatie wordt verleend, zal overleg gevoerd worden met omwonenden en bedrijven die zich op het betreffende bedrijventerrein gevestigd zijn, beloofde Van Eijk. „Draagvlak is in dit geval erg belangrijk”, stelde ze. „Grootschalige huisvesting heeft veel impact op de omgeving, daar willen we zorgvuldig mee omgaan.”

Volgens de wethouder is er in Weert dringend behoefte aan huisvesting van tijdelijke werknemers. „Op dit moment werken er meer arbeidsmigranten in Weert dan dat er hier wonen”, stelt ze. „Dus het argument dat wij de huisvestingsproblemen van de regio zouden oplossen, klopt niet.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal