Campus Kerkrade wordt hersteld en krijgt nieuwe toekomst

De gemeente hoopt de Campus in het najaar te kunnen heropenen. © Bas Quaedvlieg

De al jaren vrijwel leegstaande Campus in Kerkrade gaat definitief hersteld worden voor circa 1 miljoen euro. De gemeenteraad ging woensdagavond akkoord met het voorstel.

Ruben van Erp

Door het enorme gebouw weer in gebruik te nemen hoopt Kerkrade het hoofdpijndossier te sluiten.

Meerderheid

Eerder deze maand sprak een overgrote meerderheid van de partijen zich al uit voor het plan van advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning. Alleen SP en Ons Kerkrade wilden het nog bespreken binnen hun fractie. Die laatste stemde woensdag als enige tegen. De partij vindt het herstelplan inhoudelijk goed, maar niet compleet. Er zou op de verkeerde plekken worden bezuinigd.

Kostenplaatje

De komende tijd zal er middels een aanbestedingsprocedure een aannemer gezocht worden. Pas dan kan het precieze kostenplaatje vastgesteld worden en een planning gemaakt worden. Het plan van Haskoning is een raming en het zou dus kunnen dat het herstel straks duurder uitvalt. Mocht dat een significant verschil zijn, hetgeen de gemeente niet verwacht, dan komt het college terug naar de raad voor extra geld.

Commotie

Het herstelplan kwam eerder dit jaar al eens aan de orde. Destijds ontstond er commotie toen bleek dat de gemeente een fout schriftelijk antwoord had gegeven op vragen vanuit de raad over de veiligheid van het gebouw. Daarop trok toenmalig wethouder Jo Bok het voorstel in. De afgelopen maanden zocht Kerkrade naar een serieuze koper voor het gebouw, maar die werd niet gevonden. De enige gegadigde wilde enkel een symbolisch bedrag betalen. Dat kwam dus niet in de buurt van de huidige boekwaarde van 6,1 miljoen euro.

Bouwnorm

Financieel gezien zijn de opties sloop en volledig herstel ook niet aantrekkelijk, waardoor het herstelplan haast de enige overgebleven optie is. Bij het huidige plan wordt het gebouw dusdanig hersteld zodat het weer aan de bouwnorm voldoet. Als dat het geval is, kan het gebouw weer volledig in gebruik worden genomen. Mochten blijken dat bepaalde delen nu al aan de norm voldoen, dan kunnen daar mogelijk al geïnteresseerde huurders intrekken.

Debacle

De Campus is een van de grootste debacles van Kerkrade. Het meer dan 20 miljoen euro kostende gebouw werd in 2005 geopend en voor een groot deel in gebruik genomen als middelbare school. Het pand vertoonde al snel scheuren en werd op 28 september 2012 door burgemeester Jos Som gesloten omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden.

Nu het gebouw hersteld gaat worden, staat Kerkrade voor de gigantische uitdaging om de exploitatie rendabel te krijgen. De gemeente hoopt de Campus in het najaar te kunnen heropenen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal