Ajax ontsnapt na strafschoppen bij Roda JC

Print

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

De nieuwe sterren van het Nederlandse voetbal lieten zich woensdagavond bijna verrassen in Kerkrade. Met onverzettelijk spel en gevaarlijke counters bezorgde Roda het favoriete Ajax handenvol werk, maar via strafschoppen opende de topploeg alsnog de poort naar de kwartfinale.

Met het oog op het tweegevecht met Den Bosch zaterdag om de periodetitel besloot Roda-chef Robert Molenaar om in zijn basisploeg te rouleren. Zo mochten Daryl Werker en Mitchell Paulissen, in de competitie op de bank beland, weer eens starten. Ajax had zijn halve basisploeg in Amsterdam achtergelaten. Matthijs de Ligt (bank) stond zijn plaats af aan Perr Schuurs, die eindelijk weer een kans in Ajax 1 kreeg.

Lees ook:
Roda laat nieuwe sterren sidderen
Complimenten van Van der Sar voor 18-jarige Roda-doelman

Strafschoppen
De ex-captain van Fortuna werd bij zijn eerste balcontacten uitgefloten, maar dat viel in het niet bij het concert dat na een kwartier vanaf de Koempeltribune over arbiter Gözübüyük denderde. De scheidsrechter zag in een lichte aanraking van Jensen contra Huntelaar een penalty. Tadic bleef koel vanaf de stip: 0-1.

Roda leek al vroeg kansloos, maar een strafexpeditie van het lichtzinnige Ajax bleef uit. De Kerkradenaren konden niet meer dan hopen op een bevlieging van Mario Engels, en die kwam er ook. De Duitse topschutter liet zich uitgekookt vallen toen hij doelman Lamprou trof en opnieuw gaf Gözübüyük soepel een penalty weg. Paulissen liet zich die buitenkans niet ontnemen: 1-1.

Grote kansen
Met Verburgh voor Jensen hoopte de thuisploeg na rust het fort zo lang mogelijk overeind te houden. De nummer vijf van de eerste divisie kwam zwaar onder druk, maar zag ook de klok op het scorebord wegtikken. Na negentig minuten stond het zowaar nog gelijk, iets wat amper iemand vooraf voor mogelijk had gehouden.

In de verlenging kreeg Roda grote kansen, via Engels en invaller Remans, maar Ajax kwam met de schrik vrij. Novakovic redde aan de andere kant bij een kopbal van Dolberg. Ajax-coach Ten Hag wisselde vlak voor tijd doelman Lamprou voor Onana. In de strafschoppenserie misten de eerste twee Roda-spelers, Engels en Paulissen, waarna de Ajacieden - waar alleen De Ligt miste - een bekerblamage op de valreep wisten af te wenden.