Astronauten ISS veilig geland op aarde

Print
Astronauten ISS veilig geland op aarde

Afbeelding: EPA

Drie bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS zijn donderdag na een verblijf van 197 dagen in de ruimte veilig op aarde teruggekeerd.

De Amerikaanse astronaute Serena Auñon-Chancellor, de Duitse astronaut Alexander Gerst en de Russische kosmonaut Sergej Prokopjev landden om 06.02 uur (Nederlandse tijd) in een Russische Sojoez-capsule op de Kazachse steppen.

134 miljoen kilometer

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben zij 3152 rondjes rond de aarde gevlogen en daarbij een afstand van 134 miljoen kilometer afgelegd.

Astronauten ISS veilig geland op aarde
Astronaute Serena Aunon-Chancellor lacht als ze door grondpersoneel uit de capsule wordt geholpen. Foto: EPA

De terugkeer werd extra aandachtig gevolgd, want in augustus was er drukverlies ontstaan in het ISS door een gaatje in de wand van de leefmodule van de Sojoez. Het euvel werd snel verholpen, maar de oorzaak is nog niet bekend.

Mislukt

Op dit moment zijn weer drie astronauten in het ruimtestation. Het zijn de Amerikaanse Anne McClain, de Rus Oleg Kononenko en de Canadees David Saint-Jacques. Kononenko was in 2011 en 2012 een van de reisgenoten van de Nederlander André Kuipers. Ze verbleven toen ongeveer een half jaar in het ISS. De drie moeten in februari gezelschap krijgen van Nick Hague en Christina Koch uit de Verenigde Staten en de Rus Aleksej Ovtsjinin. Hague en Ovtsjinin zouden in oktober al naar het ISS gaan, maar de lancering mislukte. Ze moesten de vlucht afbreken en een noodlanding maken op aarde.