Hiltonhotel

Wethouder ging in de fout bij hotelproject Koningsbosch

Print
Wethouder ging in de fout bij hotelproject Koningsbosch

Wethouders Jos Wackers en Jac Dijcks omringen Hiltontopman Milan Arandelovic bij de persconferentie waar bekend werd dat Hilton het hotel in Koningsbosch wil gaan exploiteren. Afbeelding: Jeroen Kuit

Koningsbosch / Posterholt / Thorn / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen -

Ex-wethouder Jos Wackers van Echt-Susteren is in de fout gegaan in het dossier ‘Hilton Koningsbosch’. Hij riep, op het moment dat de projectontwikkelaar onderwerp was van een zware integriteitsscreening, het bedrijf op om onomkeerbare stappen te zetten richting de hotelexploitant.

Wackers stuurde vorig jaar in juni, zonder medeweten van zijn collega-bestuurders, een mail naar de directeur van projectontwikkelaar Gelasius waarin hij het bedrijf oproept vaart te maken met het tekenen van een contract met hotelketen Hilton. De wethouder ondertekende de mail, waarin tevens het briefhoofd van de gemeente is gebruikt.

Integriteitsonderzoek

Op datzelfde moment voerde het Landelijk Bureau Bibob in opdracht van de gemeente een onderzoek uit naar de ontwikkelaar. Gekeken werd of het hotelproject in Koningsbosch gelinkt kon worden aan criminele geldstromen. Eerder waarschuwde het openbaar ministerie Echt-Susteren dat een dergelijke toets gedaan moest worden bij deze ontwikkelaar. Uit onderzoek van De Limburger bleek dat dit te maken had met de oprichter van Gelasius, Nijmegenaar Saïd Bouharrou, die verdachte is in een langlopend strafrechtelijk onderzoek naar hypotheekfraude. Hoewel Bouharrou na de waarschuwing van het OM formeel terugtrad uit het bedrijf, bleek uiteindelijk uit het Bibob-onderzoek dat er een ernstig gevaar bestaat dat het hotelproject zou worden gebruikt voor criminele doeleinden. Zodoende besloot het college de vergunning af te wijzen.

Lees ook: Jos Wackers, een bestuurder met oogkleppen

De door Wackers naar Gelasius verstuurde mail werd later pas in het college besproken. B en W oordeelden dat deze nooit verstuurd had mogen worden.

Niet veel later bezocht Wackers, samen met collega-wethouder Jac Dijcks, een persconferentie die georganiseerd was door de ontwikkelaar. Dit deden ze ondanks dat ambtenaren en de burgemeester adviseerden om zich zeer terughoudend op te stellen ten aanzien van de ontwikkelaar.

‘Puur stom’

Michiel de Vries, bestuurskundige aan de Radboud Universiteit Nijmegen, noemt het sturen van de brief ‘puur stom’. „De brief had niet verstuurd mogen. De wethouder had op zijn minst toestemming moeten vragen aan de burgemeester, die over de Bibob-procedure gaat. Het lijkt op obstructie van het gemeentelijk beleid.”

Lees ook: Het luxueuze Hiltonhotel is verder weg dan ooit

Wackers zegt nog achter zijn handelwijze te staan. Hij wilde Hilton snel binnenboord hebben omdat hij er dan meer van overtuigd was dat het project zou slagen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje