Aardpeersoep met tijmchips: maak 'm nu het nog kan!

Print

Aardpeertjes, topinamboer, Jeruzalem-artisjokken, hoe je ze ook noemt, ze zijn heerlijk zacht en nootachtig van smaak. Het seizoen is kort, dus sla je slag! Afbeelding: Studio Philippi

Aardpeertjes, topinamboer, Jeruzalem-artisjokken... deze grillige winterknolletjes die nu weer volop bij de groenteboer liggen, hebben veel verschillende namen.

De smaak is zacht, nootachtig, met een verre hint van artisjok. Hun seizoen is kort, van december tot eind februari, maar dan komen ze ook vaak bij ons op tafel.

Aardpeersoep met tijmchips
Voor 4 personen
Bereiden: 30 minuten

Ingrediënten
- 1 kilo aardperen
- citroensap of azijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 150 ml droge witte wijn
- 1,5 liter groentebouillon
- extra vergine olijfolie
- tijmchips, voor erbij 

Nodig:
- staafmixer 

Bereiden
Schil de aardperen met een dunschiller. Leg ze nu meteen in water met een beetje citroensap of azijn, zodat ze mooi blank blijven. Verhit de olijfolie in een soeppan. Fruit de ui en de knoflook. Bak de aardperen 2 minuten mee, zonder te kleuren.
Voeg de wijn en de bouillon toe en breng aan de kook. Kook de aardperen in 15 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep met de staafmixer.
Breng op smaak met zout en peper en schep de soep in 4 kommen. Druppel wat olijfolie in de soep en garneer met krokante tijmchips.

Aardpeerchips met tijm
Boen voor krokante chips 200 gram aardperen schoon. Snijd ze in flinterdunne plakjes. Bak ze in een flinke laag olijfolie goudbruin en krokant. Bak de laatste 20 seconden wat tijmblaadjes mee, pas op met spatten! Laat de tijmchips op keukenpapier uitlekken. Bestrooi ze met fleur de sel.

Kijk voor meer recepten van onder anderen Janneke Philippi ook op www.delimburger.nl/recepten

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.


www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Wil je niets missen van L-magazine?

Volg ons dan ook op Facebook en Instagram!