Maasgouw grijpt in op vakantieparken

Print
Maasgouw grijpt in op vakantieparken

Maasgouw start een nieuwe aanpak om de vakantieparken te vitaliseren. Afbeelding: Archief De Limburger/Peter Schols

Heel / Beegden / Stevensweert / Ohé en Laak / Panheel / Thorn / Wessem / Maasbracht / Linne / Noord-Limburg -

Er is te weinig grip op de ontwikkeling van de drie vakantieparken in Maasgouw. Gesteund door de provincie grijpt de gemeente nu in door waar mogelijk de regie in handen te nemen.

Wethouder Johan Lalieu, die kartrekker wordt van het project, spreekt over een voorzetting van het huidige beleid. „Intern moeten we ons op een andere manier organiseren. Het uitgangspunt is eigenaren te helpen om het park weer toeristisch te maken. Nu gebeuren er te veel zaken die we niet willen als gemeente.”

Maasgouw probeert al jaren om korte metten te maken met illegale activiteiten op de drie parken. Grootste probleem vormen permanente bewoning van vakantiehuisjes en criminele activiteiten. De afgelopen weken zijn volgens Lalieu op park Heelderpeel nog twee hennepplantages aangetroffen.

Toekomstperspectief

Handhaving alleen is volgens de gemeente niet afdoende gebleken. Een duidelijk toekomstperspectief waarin de gemeente een regierol neemt, zou meer succes hebben. Ook een financiële investering door de gemeente wordt nadrukkelijk als mogelijkheid genoemd. „De parken zijn alle drie vitaler te maken door een gezamenlijke krachtsinspanning.”

De gemeente heeft een startnotitie opgesteld die voortborduurt op de provinciale analyse van vakantieparken. De provincie liet in 2017 enkele vakantieparken door een vitaliteitsmanager onderzoeken om problemen in kaart te brengen en oplossingen aan te dragen. Gesproken werd met gemeenten en parkeigenaren. De gemeente Maasgouw droeg de Boschmolenplas voor om deel te nemen in de pilot.

Uit de analyse van de provincie bleek de inzet van een vitaliteitsmanager aan te slaan in combinatie met maatwerkaanpak per park. Maasgouw heeft die conclusies verwerkt in een nieuw plan van aanpak voor de drie vakantieparken: Heelderpeel in Heel, Boschmolenplas in Panheel en Porta Isola in Stevenweert.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen